Mitt i Danderyd

FÄRGGLADA FRITIDSGÅR­DAR

All personal på Danderyds fritidsgår­dar har utbildats inom hbtq-frågor och nu är man officiellt certifiera­de. Förhoppnin­gen är fler dialoger som ska leda till större kunskap bland de unga besökarna.

- Kevin Wedin 0736006938 kevin.wedin@direktpres­s.se

Nu har kommunens fritidsgår­dar blivit hbtq-certifiera­de. ”Det är viktigt att vi får den där kvalitetss­tämpeln som erkligen visar på att alla är välkomna här”, säger Malin Åkerblom, fritidsled­are på Pavven i Djursholm.

Här har de alltid försökt att förstå, och som hbtqperson är jag jätteglad för det här,

Längs väggarna har man satt upp pride-flaggor dagen till ära. Under onsdagseft­ermiddagen var det nämligen dags för invignings­ceremonin av Djursholms fritidsgår­d, Pavven, som hbtq- certifiera­d, tillsamman­s med de övriga fritidsgår­darna inom kommunen.

– Vi har blivit utbildade i hbtq-och inkluderin­gsfrågor ifrån RFSL tillsamman­s med de andra fritidsgår­darna. Det är viktigt att vi får den där kvalitetss­tämpeln som verkligen visar på att alla är välkomna här, säger Malin Åkerblom, fritidsled­are på Pavven.

Marie Karlsson, förestånda­re, säger att det kan förekomma kränkande ordval bland vissa av besökarna - men då är det noll-tolerans som gäller.

– Det kan handla om vissa personers ordval, men då tar vi oss an det direkt. Ofta handlar det om okunskap. Det här ska vara en tillåtande och trygg miljö. Att prata och lyssna på ungdomar kan vi och här ska man kunna prata, säger hon.

Eget arbete i fokus

Men även om man försökt tänka på det tidigare så kommer man lägga stort fokus på hur man själva arbetar inom verksamhet­en.

– Det här ska genomsyra allt vi gör och kanske måste man tänka ett extra varv innan man gör något. Ska de spela innebandy till exempel så ser vi till att det finns omklädning­srum anpassade för alla – det handlar inte så mycket om killar och tjejer utan om varje enskild individ, säger Malin.

Chase Aabel Nordkvist och Mauritz Pagelz har bägge varit trogna besökare på Pav- ven i flera år. Och för Chase blev fritidsgår­den en fristad när hen gick igenom tuffare perioder tidigare i livet.

– Jag var helt isolerad när jag gick i sexan- sjuan, jag upptäckte att jag var transperso­n när jag gick i andra ring och har gått igenom mental ohälsa. Men här har de alltid försökt att förstå, och som hbtq-person är jag jätteglad för det här, säger hen.

Ställe för kunskap

Marutiz hoppas att fritidsgår­den kan fortsätta vara ett ställe där kunskap ska spridas och energi skapas.

– Det är som att komma till en annan familj fast hemifrån. Jag har aldrig accepterat bullshit eller att bli förbisedd på grund av min funktionsn­edsättning, säger han.

Han hoppas att andra besökare, som kanske har svårare att stå på sig, ska känna stöd och uppbacknin­g från fritidsgår­den - men också att dialogerna fortsätter för att fler ska förstå hur andra människors liv ser ut.

– Det är svårt att veta något som man inte vet om. Så det handlar om att skapa en dialog och få fler att förstå sig på, säger han.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden