Mitt i Danderyd

Bil, bostad, toa… – nu delar vi på allt

Bostäder, kläder, väskor, bilar och toaletter – delningshy­sterin fortsätter i en hisnande takt. Men var går gränsen för vad vi vill dela med oss av?

- Text: Per Brandt, Max Byström, Emelie Nyman Foto: Ylva Bergman

L etar du boende? Du hamnar på Airbnb. Strandad och behöver taxi – kolla med Uber. Kissnödig? Kanske Airpnp kan hjälpa dig hitta en ledig toalett i någons hem. Saknar du kontor? Kolla med krogen om plats.

I dag kan vi nästan dela allt med andra och allt fler delningstj­änster poppar upp. Trenden lockar både stora företag men även mindre entreprenö­rer och privatpers­oner.

Åsa Nilsson och Unni Warner driver klädbiblio­teket Sabina and Friends. Lokalen på Grev Turegatan är full av märkeskläd­er att hyra en dag eller några veckor i taget.

Tidiga med konceptet

Väninnorna startade företaget för fem år sedan. Även om det går bättre nu än då har det varit kämpiga år och de har fortfarand­e deltidsjob­b vid sidan av för att gå runt.

– Vi växer, men sakta. Vi var lite för tidiga med konceptet, stockholma­rna var inte redo för delningsek­onomin, säger Åsa Nilsson.

I dag har de cirka 80 medlemmar, som betalar en månadskost­nad och lånar kläder varje månad. De ser också att engångshyr­orna för fest ökar. Trenden med att hyra och låna saker av varandra tror Åsa Nilsson kommer att märkes av mer framöver.

– Vi ser ett ökat intresse för del- ningsekono­min. Den ekologiska mattrenden tror jag också har bidragit till att vi tänker mer på miljön och delningsek­onomi är ju ett sätt att tänka på miljön genom att konsumtion­en minskar.

Kunderna på Sabina and Friends är främst kvinnor i 30-50-årsåldern med bra ekonomi och som är medvetna om sina val. Det är också den medvetenhe­ten som fick dem att starta tjänsten från början.

– Vi tror på idén och gillar inte slit och släng. Det är inte hållbart i längden med all konsumtion. Det här är bra både för hållbarhet­en och plånboken.

Flera experter som vi har pratat med är överens om att det här bara är början på vår iver att inte äga och att utnyttja våra resurser mer effektivt. Men var kommer vi dra gränsen, om någon?

– Kanske vid sin partner, den vill man nog inte låna ut. Inte jag i alla fall. Men det kan säkert komma även sådana tjänster. Vi kan nog låna ut allt, till och med kärlek. Varför inte egentligen, frågar sig Camilla Björkman, tidigare chefredakt­ör för tidningen Driva eget och som föreläser om delningsek­onomi.

Lockar stora drakarna

Även om delningstj­änsterna har varit ett sätt för många att testa sina idéer är risken stor att det framöver kommer bli en marknad för de stora drakarna, menar Camilla Björkman.

– Bilföretag­en och fastighets­ägarna har redan börjat med den här typen av upplägg, med pop up-stores och renta-car. Jag tror att fler stora företag kommer att börja tänka i de här banorna. Det blir svårt för dem att överleva annars, säger hon.

Vi tror på idén och gillar inte slit och släng. Det är inte hållbart i längden med all konsumtion.

 ??  ??
 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? KLÄDER ATT HYRA. Åsa Nilsson på klädbiblio­teket Sabina and Friends ser ett ökat intresse för delningsek­onomin.
FOTO: YLVA BERGMAN KLÄDER ATT HYRA. Åsa Nilsson på klädbiblio­teket Sabina and Friends ser ett ökat intresse för delningsek­onomin.
 ??  ?? KLÄDBIBLIO­TEK. På Sabina and Friends på Grev Turegatan kan man hyra märkeskläd­er en dag eller ett par veckor i taget.
KLÄDBIBLIO­TEK. På Sabina and Friends på Grev Turegatan kan man hyra märkeskläd­er en dag eller ett par veckor i taget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden