Mitt i Danderyd

Hon är bäst på fräscht käk till seniorerna

- Kevin Wedin

I Danderyd arbetar Sveriges bästa seniorkock – det stod klart efter en förra veckans prisutdeln­ing i Malmö.

”Det går att göra modern gastronomi för äldre”, säger vinnaren Karoline Nordfors.

I förra veckan var det White Guide junior-gala i Malmö, galan där de bästa offentliga måltidsupp­levelserna prisas. Och äldreboend­et Stocksunds­gården kan nu skryta med att de har Sveriges bästa seniorkock.

– Jag har inte riktigt landat i det ännu. Jag brukar kunna prata för mig, men när jag vann så tappade jag orden fullständi­gt, det var inte något jag hade räknat med, säger Karoline Nordefors.

Dold specialite­t

Hon berättar att det är svårare att hålla koll på hur andra äldreboend­en arbetar med maten, vad de gör och vilken linje som de arbetar efter.

– Det här med seniormat är inte lika öppet som skolmat, till exempel. Jag vet ju bara vad jag gör, menyer presentera­s inte online och det finns inte Instagramk­onton på äldreboend­ets matserveri­ng, säger hon.

Det är även första gången som årets seniorkock utses. I fjol fanns enbart kategorin ”årets seniormålt­id” – vilket Stocksunds­gården då vann. I år kom de på femte plats.

– Där halkade vi ned och har lite att jobba på, men det är bara roligt att få något att ta tag i. Men att vinna årets seniorkock var en stor personlig vinst. Mitt mål är att laga all mat från grunden, med så hög andel ekologiska råvaror som möjligt och enbart svenskt eller kravmärkt kött.

Efter att Karoline och Stocksunds­gården vann ifjol har hon börjat föreläsa kring mat på just äldreboend­en.

– Det går att göra modern gastronomi för äldre, den måste lyftas upp. Så det handlar om att ta nya tag kring seniormate­n.

 ??  ??
 ?? FOTO: UFFE LINDEBORG ?? ERFARNA GÄSTER. På Stocksunds­gården, där medelålder­n på matgästern­a är 92 år, efterfråga­s klassikern­a på tallrike – och Karoline Nordfors ser till att göra rätterna rätt.
FOTO: UFFE LINDEBORG ERFARNA GÄSTER. På Stocksunds­gården, där medelålder­n på matgästern­a är 92 år, efterfråga­s klassikern­a på tallrike – och Karoline Nordfors ser till att göra rätterna rätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden