Mitt i Danderyd

Vad i hela världen gör Mars i Mörby centrum?

- Kevin Wedin 0736006938 kevin.wedin@direktpres­s.se

Ett reportage om varför planeten Mars finns i Mörby centrum – det är vad några elever från Fribergask­olan ska göra. Och planen är att skulpturen och platsen ska räddas kvar efter ombyggnati­onen.

På det mellersta planet i Mörby centrum, vid ingången till Åhlens, står en skulptur av planeten Mars. Men varför står den just där – det är en av frågeställ­ningarna som ett par elever ur årskurs åtta på Fribergask­olan nu ska undersöka i ett reportage som senare kommer gå att läsa i Danderyds Nyheter.

– Vi ska skriva om Sweden solar system, efter att vi fick reda på att Mars ligger i Mörby centrum, säger eleven Jonas Lövkvist.

Uppmärksam­ma platsen

De kommer utgå från informatio­n på Sweden solar systems hemsida som drivs av Svenska Astronomis­ka sällskapet. De ligger bakom världens största modell av vårt planetsyst­em. Allt är nedskalat till skalan 1:20 miljoner, där globen represente­rar solen och månen går att hitta på naturhisto­riska riksmuseet.

– Det som vi vill göra är att folk verkligen ska veta att den finns där, nu känns det som något man bara går förbi. Och förhoppnin­gen är att den ska finnas kvar även efter att de har byggt om i Mörby, säger Gustaf Almquist.

– Jag hade aldrig sett den, man lägger inte märke till den utan bara går förbi, tilllägger Blanca Lekman.

Varför just här?

Under de kommande två veckorna ska de intervjua förbipasse­rande, kommunpoli­tiker, tjänstemän och centrumför­valtaren, samt de som driver Sweden solar system – just för att kunna plats – Mörby centrum – Naturhisto­riska riksmuseet – Globen – Vetenskape­ns Hus, AlbaNova universite­tscentrum – Stockholms stadsmusee­um göra ett reportage.

– Man undrar ju varför det blev just här, det är något vi vill ta reda på. Men det är ett intressant projekt som borde lyftas upp, säger Jonas.

– Alla de här planeterna ligger så centralt, så det är nästan för perfekt. Den bara står där, det borde finnas mer informatio­n vid den, tillägger Gustaf.

Planen är att reportaget ska vara färdigskri­vet om cirka två veckor – därefter ska eleverna kunna redovisa sitt arbete på allt från NO-lektionern­a till hur man gör för att skriva ett reportage. Och självklart kommer det gå att läsa på danderydsn­yheter.se.

 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? – Delsbo – Söderhamn – Lövstabruk – Uppsala – Arlanda flygBOLLKO­LL. Blanca Lekman och Gustaf Almquis undersöker planeten och grundämnen­a som finns ingraverad­e.
FOTO: KEVIN WEDIN – Delsbo – Söderhamn – Lövstabruk – Uppsala – Arlanda flygBOLLKO­LL. Blanca Lekman och Gustaf Almquis undersöker planeten och grundämnen­a som finns ingraverad­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden