Mitt i Danderyd

Fler tvingades föda i annat län i somras

Det blev en krävande sommar inom Stockholms förlossnin­gsvård. 35 blivande föräldrapa­r blev hänvisade till ett annat län. ”Jag har haft flera kvinnor med stora blödningar efter förlossnin­gen den här sommaren som jag fått ta hand om själv” rapportera­r en ba

- Andreas Jennische 073-600 69 20 andreas.jennische@direktpres­s.se

Sedan BB Sophia stängde i våras befarade både personal och blivande föräldrar att antalet hänvisning­ar skulle öka och att personalen skulle tvingas jobba under högre stress. De fick delvis rätt. Under juni, juli och augusti hänvisades 35 blivande mödrar till ett sjukhus i ett annat län under den gångna sommaren. Det är 3 fler jämfört med sommaren 2015, trots att det totala antalet förlossnin­gar var något färre i år.

– Målsättnin­gen är att vi ska klara alla förlossnin­gar inom länet, men det är ett svårt mål att klara. Vissa timmar blir hårt belastade och då är det svårt att helt komma ifrån. Det kan också vara så att man befinner sig nära en länsgräns så det blir närmare till ett annat län, säger Anna Nergårdh, chefsläkar­e vid Stockholms läns landsting.

Hon beskriver den gångna sommaren som tuff. När BB Sophia stängde försvann en klinik som tagit hand om cirka 70 av länets 600 förlossnin­gar per vecka.

– Det var en utmaning att gå från sju kliniker till sex. Men det gick efter omständigh­eterna bra, säger Anna Nergårdh.

Bättre informatio­n

Glädjande är att andelen hänvisning­ar till andra sjukhus inom länet minskade jämfört med sommaren 2015.

Det förklarar Anna Nergårdh med bättre informatio­n:

– Det vi jobbade med i somras var att man i första hand valde den enhet där det fanns plats. Vi gjorde en stor informatio­nsinsats för att tydligt upplysa på vilka av våra olika enheter det fanns plats den vecka förlossnin­gen beräknades, säger hon.

Den modellen kommer landstinge­t fortsätta att använda för att löpande få en jämnare fördelning.

Barnmorsko­r, sjuksköter- skor och undersköte­rskor fick en krävande sommar.

Carina Bergqvist, barnmorska på Danderyds sjukhus, säger till tidningen Vårdfokus att hon upplever den gångna sommaren som den värsta någonsin.

– Jag har haft flera kvinnor med stora blödningar efter förlossnin­gen den här sommaren som jag fått ta hand om själv för att alla andra varit upptagna. Det är inte patientsäk­ert, säger Carina Bergqvist till Vårdfokus.

Anna Nergårdh räknar med att situatione­n blir bättre framöver då alla länets sex kliniker har fått i uppdrag att anställa fler:

– Det blev framförall­t väldigt intensivt de timmar man jobbade. Det är någonting man måste arbeta med i dialog med medarbetar­na. Det är ett långsiktig­t arbete.

Enligt henne är rekryterin­gsläget ljusare nu än för några månader sedan.

– Det ser bättre ut nu än inför sommaren enligt den senaste rapporten jag har, säger Anna Nergårdh.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden