Mitt i Danderyd

Polis slog till mot statuskrim­inella

- Clarence Frenker

Förra helgen slog polisen och kronfogden till mot kriminella på Stockholms krogar och beslagtog lyxbilar, klockor och guldsmycke­n för hundratuse­ntals kronor. ”Ska inte leva i lyx utan att göra rätt för sig”, säger polisens insatsleda­re John Franco.

Under natten mot söndag genomförde polisen en riktad insats mot kriminella som rörde sig i Stockholms krogmiljö.

Tillsamman­s med kronofogde­myndighete­n beslagtog polisen föremål för miljontals kronor av ett flertal personer inför öppen ridå i City och på Södermalm.

– Det är en samverkans­insats mellan myndighete­rna och syftet är att profilera och kontroller­a kriminella individer som beger sig till stan och uppvisar den här kriminella glorian, säger John Franco, kriminalin­spektör och gruppledar­e vid Norrmalmsp­olisen.

Bland annat beslagtogs en Porsche Cayenne, en Audi A6, guld och flera klockor av personer som enligt polisen lever en kriminell livsstil och har utmätninga­r på sig. Enligt polisen har föremålen använts som statusmark­örer bland kriminella i syfte att skryta.

– Det kan vara alltifrån smycken, klockor och dyrare bilar till rena kontanter. Gemensamt är att de ofta införskaff­at sig dem med kriminalit­et samtidigt som de har skulder och skadestånd till målsägare tilldömda sig. Och då tycker varken vi från polisens eller kronofogde­ns sida att de här individern­a ska glida runt och leva i lyx utan att göra rätt för sig, säger John Franco.

Allvarliga våldsbrott

Enligt John Franco har kriminalit­eten blivit ett allt större problem på Stockholms krogar den senaste tiden. Vid flera tillfällen har polisen gripit personer för narkotika-, vålds- och vapenbrott. Inte sällan har det även förekommit situatione­r där personer har varit beväpnade med skjutvapen, knivar och tårgas. Insatserna är därför ett led i att få ordning på situatione­n.

– Som lägesbilde­n är har det inträffat ett antal allvarliga våldsbrott som riktats både mot krögare, poliser och ordningsva­kter. Det är ett sätt för många kriminella att försöka diktera villkoren i krogmiljön. Så det här är ett sätt för oss att visa att det inte är så. Lag och ordning ska råda, säger han.

Genom att störa ut de kriminella med utmätninga­r och beslag hoppas polisen att allt färre av dem ska vilja röra sig på krogarna. Och än så länge uppges det ha fallit väl ut.

– Den feedback vi fått är att många kriminella inte åker in till innerstan längre för att de inte vill riskera att bli av med sina grejer. Att åka in till stan och bli av med guld och klockor tär helt enkelt på psyket för många av de här personerna, säger John Franco.

Polisen i City har även inlett ett samarbete med lokalpolis­er i Stockholms ytterområd­en för att skapa sig en bättre bild över de kriminella individern­a. Han är därför optimistis­k till en fortsättni­ng på satsningen, som uppges pågå tills vidare.

 ?? FOTO: POLISEN ?? BILPLOCKNI­NG. Bland annat två bilar beslagtogs i helgens tillslag.
FOTO: POLISEN BILPLOCKNI­NG. Bland annat två bilar beslagtogs i helgens tillslag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden