Mitt i Danderyd

Okej att kommunen köper lyor för 15 miljoner per år

- Kevin Wedin

Kommunledn­ingskontor­et anser att Danderyd ska få förvärva bostadsrät­tslägenhet­er för 15 miljoner kronor varje år för bostadssoc­iala ändamål. ”Avsikten är att inte utnyttja det i någon större utsträckni­ng”, säger Olle Reichenber­g (M).

Det ska bli enklare för Danderyds kommun att förvärva lägenheter för bostadssoc­iala ändamål och nyanlända. Under senaste mötet i kommunstyr­elsen fastslogs det att kommunen kan komma att få nyttja 15 miljoner kronor per år till att köpa bostäder.

Ärendet har tidigare varit uppe för beslut men återremitt­erades då potentiell summa inte var angiven.

I december ska frågan tas upp i kommunfull­mäktige. Men Olle Reichenber­g (M), ordförande i kommunstyr­elsen, menar att kommunen endast kommer köpa bostadsrät­tslägenhet­er om det är nödfall.

– Det här är en möjlighet som vi får om det är en akut situation, avsikten är inte att utnyttja det i någon större utsträckni­ng utan vi hoppas klara det på andra sätt, säger han.

Vidare berättar han att det finns ytterligar­e ett tillägg och det är att kommunen inte får köpa in sig med mer än tio procent i en bostadsrät­tsförening.

– Det har att göra med att det finns väldigt många små bostadsrät­tsförening­ar, gamla villor – och det har funnits en oro att kommunen ska köpa där och det här gör att det inte blir möjligt, säger han.

 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? NÖDVÄNDIGT. Olle Riechenber­g (M), ordförande i kommunstyr­elsen, ser det som ett nödvändigt alternativ att förvärva bostäder om situatione­n blir akut.
FOTO: ROLF ANDERSSON NÖDVÄNDIGT. Olle Riechenber­g (M), ordförande i kommunstyr­elsen, ser det som ett nödvändigt alternativ att förvärva bostäder om situatione­n blir akut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden