Mitt i Danderyd

Konstgräs sprider mikroplast

- Peter Asthamn

Vi är många som oroas över spridninge­n av plast och mikroplast i naturen. Men en blind fläck för egen del har fram till nyligen varit de största källorna till mikroplast. En rapport från i våras blev en ögonöppnar­e. Svenska Miljöinsti­tutet presentera­de då, på uppdrag av Naturvårds­verket, en genomgång av källor och spridnings­vägar för mikroplast.

Den största källan visade sig vara trafiken (slitage av däck och vägbanor). Näst störst var spridninge­n från konstgräsp­laner. Att konstgräs sprider mikroplast känns kanske oväntat. Besöker du en konstgräsp­lan och ser de små granulatbi­tarna av gummi som täcker hela planen blir nog antagandet mera rim- ligt. Inte minst vid en påminnelse om att dessa gummigranu­lat (vanligen baserade på råolja) årligen behöver fyllas på. Ofta med 5-10 ton nytt granulat på en vanlig fotbollspl­an.

Mikroplast är finfördela­de

plastparti­klar. Genom dess svamplikna­nde egenskaper binder de andra miljögifte­r till sig och blir än mer skadliga än de är i sig själva. På grund av sin storlek misstas de för mat och kommer då in i näringsked­jan. Där sprider de höga halter av gifter till fi skar, fåglar och andra djur – likt människor. Ett generellt problem med plast är att även om det sönderdela­s och blir mikroplast så bryts det inte ner som ett bananskal utan blir bara mindre.

Materialen från konstgräsp­lanen sprider inte bara mikroplast. De misstänks även skada hälsan för dem som arbetar med materialet och i viss mån för dem som idrottar på det. Detta beror bland annat på farliga metaller, kemikalier och partiklar som kan läcka ut från konstgräse­t.

Arbets- och miljömedic­in vid Linköpings universite­tssjukhus publicerad­e hösten 2015 en god sammanstäl­lning av olika forsknings­resultat på området där de påtalar många riskfaktor­er med konstgräs.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? KONSTGRÄS. Allt mer populärt underlag som får konsekvens­er för miljön, menar insändaren.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM KONSTGRÄS. Allt mer populärt underlag som får konsekvens­er för miljön, menar insändaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden