Mitt i Danderyd

De fick inte plats när Sam skulle födas

- Kevin Wedin Lotten Enbgom Hege Hellström.

Föräldrar oroar sig över att inte få föda på det sjukhus där de blivit listade – samtidigt menar landstinge­t att mödravårdc­entralerna brister i sitt uppdrag. ”Jag upplever att vi haft den enklare än vissa andra”, säger Danderyds barnmorske­chef.

31- åriga Malin väntade i somras på att föda sitt första barn. Under hela graviditet­en var hon jätteoroli­g för att inte få plats på BB i Danderyd.

– Eftersom det inte är bra för barnet med oro och ångest blev jag orolig över att vara orolig, säger Malin.

Det skulle visa sig att oron var befogad. Hon gick över tiden 16 dagar och skulle sedan sättas igång. Men sjukhuset blev inte Danderyd - i stället blev hon skickad till Södertälje där hon födde sonen Sam.

Malin är inte ensam om att känna oro, hon har pratat med många andra som känt liknande oro. En av dem är Jennie Hagelin, som i somras födde dottern Alva.

– Det var många som fick åka någon annanstans i somras när jag skulle föda. Min läkare på specialist­mödravårde­n hade skrivit i min journal att de inte fick skicka iväg mig, men är det fullt så är det, säger hon.

– Jag var väl mest orolig för att bli ivägskicka­d långt, till Uppsala, Eskilstuna eller Södertälje. Men att åka till KS eller SÖS är ju ingen större omväg.

Ojämn fördelning

Ella Bohlin (KD), landstings­råd, menar att det i dagsläget finns en ojämn fördelning mellan länets förlossnin­gskliniker och att mödravårds­enheterna har brustit.

– Mödravårds­enheterna ska guida vart i länet som det finns plats, men det har inte efterlevts och istället har de fortsatt att skriva in kvinnor på förlossnin­gskliniker där det, enligt prognosen, är fullt, sa hon till Danderyds Nyheter tidigare.

Men på Danderyds barnmorske­mottagning upplever man att situatione­n har fungerat bra.

– Jag upplever att vi haft det enklare än vissa andra mottagning­ar, säger Sofie Låftman, barnmorske­chef på Danderyds barnmorske­mottagning. Det är alltid tråkigt om man inte får föda där man vill. Det vi kan göra är att följa listningsr­eglerna så att kvinnorna ska känna sig trygga i att få plats på det sjukhuset som de önskar.

I förra veckan skrev vi om att barnmorsko­r på förlossnin­gen på Danderyds sjukhus utsätts för hot av anhöriga när det inte finns plats på sjukhuset. I december väntas 63 blivande mammor, som är inskrivna på Danderyds barnmorske­mottagning, föda.

– De som går hos oss är i största utsträckni­ng boende i Norrort, varför det faller sig naturligt att välja ett av sjukhusen som ligger norr om Stockholm.

Kapacitet finns

Även om kapacitete­n finns, både på Danderyds sjukhus och BB Stockholm, är platserna fåtaliga.

– Kapacitete­n för Danderyds förlossnin­g ligger högre än så, är det en naturlig spridning över dagar och dygn så borde det fungera, men eftersom det handlar om akutsjukvå­rd så är det alltid svårt att förutsäga, säger Låftman.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden