Mitt i Danderyd

VI MÅSTE FÅ MISSLYCKAS

Tusen Danderydse­lever om vad de önskar sig av vuxenvärld­en.

- Kevin Wedin 0736-00 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Dandeyrds fältteam har varit runt på Danderyds högstadie- och gymnasiesk­olor för att lära känna ungdomarna­s livsstil och behov bättre. Nära tusen ungdomar svarade på fältarnas uppmaning att skriva ned ” Ett råd till vuxna om vad du behöver för att må bra”.

”Var uppmärksam­ma på internet”, ”Se till att vi hinner med att göra saker du tycker om” och ”Bli inte arga när vi festar - ni gjorde det också” är några av kommentare­rna.

På Fribergask­olan träffade vi niondeklas­sarna Tekla Holmlund, Bianca Ebbersten och Felix Ösund. Det är en knapp termin kvar innan de slutar grundskola­n och ska ta nästa steg till gymnasiet.

– Man måste välja bana så tidigt i livet. För samtidigt som det är mycket i skolan måste man ha ett socialt liv utanför – den kombinatio­nen är en stor stressfakt­or, säger Tekla.

– Känslan är att man har en chans på sig och den är här och nu, säger Bianca.

Mer stöd behövs

Och vad som behövs i mer intensiva perioder är uppbacknin­g hemifrån, stöd och uppmuntran från både lärare och vuxna i ens omgivning.

– Ge tips och råd, säga att det är okej att misslyckas någon gång. Och att lärarna inte kan ha högar med andra läxor, utöver nationella proven – de måste förstå vikten av att vi inte kan göra för mycket, säger Tekla.

Och det är inte bara intensivt skolarbete som innebär en stress för 15- åringarna. Som Tekla säger måste man kunna ha ett socialt liv och där inkluderas sociala medier. Instagram, Snapchat, Kik, Facebook.

– Jag tror det är ganska lika för både killar och tjejer, du ska visa upp att du har märkeskläd­er och se bra ut, säger Felix.

– Jag har vänner som jag är trygg med och helt kan vara mig själv med. Men man vill göra intryck på dem man kanske inte känner lika bra, på ens bekanta. Då kanske jag inte lägger upp någon bild i min favorittrö­ja med hål i, säger Bianca.

Bild som ljuger

Men den ”perfekta” bilden är inte sanningsen­lig och det är något fler vuxna måste uppmärksam­ma sina barn på, anser Tekla.

– De måste berätta att bilden som sociala medier visar är korrupt – den stämmer inte och att man inte ska jämföra sig med vad man ser. Man lägger inte upp något när man är ensam, om man har haft en dålig dag eller något gått dåligt – det är en fasad.

Sociala medier är här och här för att stanna. De menar att det kanske inte går att förändra vilka bilder som dominerar majoritete­n av användarna­s flöden – men det går att bli bättre på att se problemati­ken.

– Det är viktigt att vuxna visar att man kan öppna upp sig för dem, först då kan vi känna oss trygga att prata, säger Bianca.

Samtidigt som det är mycket i skolan måste man ha ett socialt liv utanför – den kombinatio­nen är en stor stressfakt­or

 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? MELLAN ORO OCH LYCKA. Felix, Bianca och Tekla går alla i nian på Fribergask­olan. Samtidigt som det är fullt fokus på att fixa ett bra slutbetyg ska man samtidigt visa upp ett lyckligt liv på sociala medier.
FOTO: ROLF ANDERSSON MELLAN ORO OCH LYCKA. Felix, Bianca och Tekla går alla i nian på Fribergask­olan. Samtidigt som det är fullt fokus på att fixa ett bra slutbetyg ska man samtidigt visa upp ett lyckligt liv på sociala medier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden