Mitt i Danderyd

Beteendena som gar bort I butikskass­an

Flygande godispåsar, kollektiva snusundanf­lykter eller klassikern ”Bingo” när växeln sipprar ner i myntkoppen efter betalning. Här är några intryck från butikspers­onalens värld när de möter oss kunder i Norrort. Och du: några vänliga ord och ett leende ka

- Foto: Rolf Andersson

PLÖTSLIGT SKULLE ALLA SLUTA SNUSA

Esmail Zargarian och Elnaz Mansoori driver Arninge Tobak tillsamman­s: ”När vi erbjöd våra kunder att de kunde köpa en hel stock snus svarade de att de ändå tänker sluta snusa. Kanske vill de gärna det, men det var märkligt att så många sa så.

Våra kunder är väldigt trevliga. Många stannar gärna och pratar en stund. Det händer att de som vet att vi kommer från Iran frågar om landet eller att de själva har varit där och vill berätta om sina upplevelse­r. Relationen med kunderna är speciell”

KLOK SOM EN BOK

Sandra Fällström på Arningeflo­risten (höger i bild): ”Roligast i butiken är det spontana prat som blir ibland med kunderna eller om man kan hjälpa någon som ska bort att hitta en uppskattad lösning. Tråkigast är när kunder ger oss fria händer men i slutändan styr hårt ändå”.

Susanne Bergman på Arningeflo­risten : ”Jag blev paff för några år sedan när en kund ville ha kortare rosor. Ofta frågar kunder efter mindre blommor då de är billigare. Jag sa att jag inte hade det men att jag kunde snitta rosorna så att de blev kortare. Kunden svarade med en lättsam klatch på mitt huvud med orden ’du är klok som en bok du’*.

MICK SLIPPER GÄRNA UTSLITNA HÖHÖ-SKÄMT

Mick Baltinger jobbar i kassan på Coop

i Enebybyäng­en: ”Jag blir glad när folk tänker på att vända streckkode­n åt rätt håll. Glada och trevliga gäster kan verkligen göra min dag.

Däremot är det mindre kul när äldre män drar samma svaga skämt när mynt rasslar ned i myntkoppen. ’ Vinst igen’ eller ’jackpott’ sägs ganska ofta. Samma med gäster med pantkvitto som får mer pengar tillbaka än de handlar för, ’aha, jag får pengar av att handla’.

Märkligast­e upplevelse­n var när en gång efter att jag informerat våra gäster om att vi stänger. En man stod och plockade smågodis. När han kom fram till kassan och jag satt där blev han så arg och stressad att han slängde godispåsen på mig och försvann”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden