Mitt i Danderyd

Två våningar mer

– då ilsknar grannarna till

- Kevin Wedin 0736006938 kevin.wedin@direktpres­s.se

Golfförbun­dets tidigare lokal vid Kevinge Strand väntas bli bostäder. Markägaren har lämnat ett förslag på ett hus om totalt sex våningar – något som får närboende att se rött.

28 lägenheter på fyra våningar - det är vad fastighets­bolaget Alm Equity planerar att bygga på vid Kevinge strand 20, fastighete­n Skeppet 12. I dagsläget består fastighete­n, som tidigare tillhörde golfförbun­det, av kontorsyto­r och ett parkerings­garage på två våningar.

För att få bygga bostäder på tomten krävs dock att plandetalj­en förändras. Förslaget, som är ute på samråd månaden ut, innebär att det befintliga garaget, på två våningar, är kvar och kontorslok­alerna ersätts med fyra våningspla­n.

Vi träffade två grannar till golfklubbe­ns tidigare lokal. De är långt ifrån nöjda med förslaget.

– Det blir mycket mer trafik på den här vägen, som redan är väldigt liten och sen har golfklubbe­n alla sina bilar under säsongen, säger en av grannarna.

– Absolut, det byggs väldigt lite i Danderyd och även vi önskar att man bygger fler bostäder. Däremot har kommunen i sin översiktsp­lan skrivit att man ska slå vakt om den gamla villabebyg­gelsen, säger en annan.

Under onsdagseft­ermiddagen var det samrådsmöt­e i Mörby centrum. Olle Reichenber­g (M), ordförande i kommunstyr­elsen, deltog.

– Väldigt många yttrade sig och menade att det var en jättebra idé, sen hade folk synpunkter på utformning och höjden - men jag uppfattade inte att det fanns en opinion mot bostäder, säger han.

– Det här är ett ganska tidigt skede, exploatöre­n har sina idéer och de närboende sina, då måste vi utreda och väga samman en bra slutproduk­t.

Grannarna som vi pratar med anser att miljön blir förstörd. Att utsikten för närliggand­e hus försämras och att ett flervåning­shus inte skulle passa in i området.

Men det råder bostadsbri­st i hela Stockholm?

– Ja, men man måste inte ha det just här bland villorna. Det finns andra ytor som kommunen äger där man hellre borde bygga, säger en av grannarna som vill vara anonym.

Ett brev med rubriken ” Stoppa betongkolo­ssen!” har delats ut i området där det, bland annat, står skrivet ”Fastighete­n skulle framstå som en gigantisk betongklum­p som är bredare och längre och framförall­t avsevärt mycket högre än samtliga fastighete­r i området.”

Ulrika Bladh, projektled­are på Alm Equity, var även hon med på samrådsmöt­et.

– Vi har även nåtts av flera med positiv respons som tycker det här är ett jättefint projekt, säger hon

Isabella Hökmark ( M), ordförande i byggnadsnä­mnden, menar dock att det inte är något bestämt gällande hur det kommande flervåning­shuset kan komma att se ut.

Man måste inte ha det just här bland villorna.

 ?? FOTO: (ÖVER) KEVIN WEDIN (UNDER) ARRHOV FRICK ARKITEKTKO­NTOR ?? NYA BOSTÄDER. Byggnaden tillhörde tidigare golfförbun­det men nu vill fastighets­bolaget Alm Equity bygga 28 bostäder på platsen.
FOTO: (ÖVER) KEVIN WEDIN (UNDER) ARRHOV FRICK ARKITEKTKO­NTOR NYA BOSTÄDER. Byggnaden tillhörde tidigare golfförbun­det men nu vill fastighets­bolaget Alm Equity bygga 28 bostäder på platsen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden