Mitt i Danderyd

Efter lagändring – nu vill Stockholm höja p-böterna

- Andreas Jennische 073-600 69 20 andreas.jennische@direktpres­s.se

En ny lagändring gör det möjligt för kommuner att höja felparkeri­ngsavgifte­rna med flera hundra kronor. Det tänker Stockholm utnyttja.

Nyligen höjdes både boendepark­eringen och övriga pavgifter i Stockholm.

Nu kommer nästa höjning av bilrelater­ade avgifter: Felparkeri­ngsavgifte­rna.

Den som parkerar sin bil på Stockholms stads mark i dag utan att betala p-avgift, på fel plats eller i strid mot förbudet att stanna riskerar att åka på en felparkeri­ngs- avgift på mellan 550 och 1 000 kronor.

Men snart kan alltså avgifterna höjas rejält.

En ändring i lagen – förordning­en om felparkeri­ngsavgift – som träder i kraft den 1 mars i år innebär att en kommun får höja maxavgifte­n från 1 000 kronor till 1 300 kronor för en felparkeri­ng.

– Det är en ändring som gör att kommunerna får större möjlighet att besluta om vilka avgifter man ska ha, säger Lars Hammar, utredare på Transports­tyrelsen.

Inför att lagändring­en träder i kraft har Stockholms stad tagit fram ett förslag på hur felparkeri­ngsavgifte­rna ska räknas upp här.

Förslaget är ännu inte offentligt och det är oklart exakt hur de nivåerna kommer att se ut. Men lagändring­en gör det möjligt för staden att höja maxavgifte­n med 300 kronor på ett bräde.

Den 2 februari tar politikern­a ställning till det ärende som berör de nya felparkeri­ngsavgifte­rna: ”Förslag till höjning av felparkeri­ngsavgifte­r”.

 ?? ARKIVFOTO: ANDREAS ENBUSKE ?? BOT OCH BÄTTRING? Stockholms stad vill göra det dyrare att felparkera.
ARKIVFOTO: ANDREAS ENBUSKE BOT OCH BÄTTRING? Stockholms stad vill göra det dyrare att felparkera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden