Mitt i Danderyd

Så arbetar de mot hoten i skolan

Elever från andra skolor som ska bråka, knivskärni­ng, hot via sociala medier. Under det senaste året har flera skolor i Norrort drabbats av hot mot elever. Nu möter skolorna problemen med säkerhetsk­ameror, låsta dörrar och utbildning i hur man gömmer elev

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Övervaknin­gskameror Säkerhetsu­tbildning för lärare Övar utrymmning – och ”inrymmning”

Det var förra veckan som elever vid Hjälmstask­olan i Vallentuna ska ha hotats via sociala medier. Med anledning av det höll skolan stängt under resten av dagen. Tidigare har hot riktats mot elever i skolor i Danderyd och Täby, senast på Mörbyskola­n och Åva gymnasium.

Händelsern­a har fått kommunerna att agera. Rejält.

– Under förra året så genomförde vi tre utbildning­stillfälle­n med personal från samtliga skolor och förskolor från hela Danderyd och det är med anledning av olika hot och konkreta våldssitua­tioner som hänt utomlands men också här i Sverige, säger Lars Winberg, säkerhetsc­hef på Danderyds kommun.

Fokus har legat på hur skolperson­al ska hantera en situation där skolan blir utsatt för väpnat våld eller när elever drabbas av hot från utomståend­e personer.

Har högtalarst­ystem

På Futuraskol­an Bergtorp, i Viggbyholm, har man sedan flera år övervaknin­gskameror på skolan och entréer i anslutning till vaktmäster­iet och receptione­n vilket skapar en tydlig uppsikt över vilka som kommer in i skolan.

– Sen har vi också elevas- sistenter som rör sig runt i rasthallar under dagtid och håller koll. Vi har även ett högtalarsy­stem där jag kan nå alla rum i hela skolan och uppkalla uppmärksam­het, säger rektorn Mats Vikström.

I en tidigare incident då en elev på skolan ska ha blivit hotad så agerade personalen dörrvakter för att se till att inte någon obehörig skulle komma in.

– Vi kontaktade polisen som gav oss bra stöd i hur vi skulle agera. Vi låste skolan och vi vuxna stod och släppte ut och in elever, säger han.

Hot eller brand

Varannan vecka träffas samtliga rektorer i Täby där de, bland annat, diskuterar säkerhetså­tgärder. Mats har arbetat som rektor sedan 1998 och enligt honom så är skolorna betydligt mer noga idag på eventuella hot och krisbereds­kaper än tidigare.

– Jag tror man idag är mer uppmärksam på saker och ting, speciellt om man ser till tidigare incidenter som skett, säger han.

I Danderyd håller man i dagsläget på att inventera samtliga skollokale­r för att säkerställ­a att det ska gå att låsa dörrar inifrån, försämra insyn för en eventuell gär- ningsman och möjlighet för elever och personal att placera sig på ett säkert ställe.

– Det finns två olika allvarliga händelser, att det börjar brinna eller att det förekommer hot och våld. Vid brand ska man utrymma skolan och vid hot eller väpnat våld inrymma. Får man besked att en galning är på väg till skolan är det inte så smart att 200 elever springer ut och möter personen i dörren, säger Lars Winberg.

Påminns varje år

Patrik Forshage, utbildning­schef i Täby kommun, säger att man i Täby tidigare haft en liknande utbildning likt den som ägde rum i Danderyd ifjol.

– Vi tar årligen upp den plan vi har, visar olika trycksaker och dokumentat­ion, med de olika skolornas rektorer och sen tar varje rektor det vidare till personalen på sin skola, säger han.

Dokumentat­ionen, som tillnärmel­sevis är likadan i både Täby och Danderyd, instruerar personal att bland annat blockera dörrar, få alla att vara tysta, placera sig på säkra ställen och kontakta polisen fortast möjligt.

 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? VAKSAMT. Runt om i skolan finns det övervaknin­gskameror för att hålla koll om något oroväckand­e skulle ske. TÄNKER TILL. Mats Vikström har varit rektor sedan slutet av 90-talet, och enligt honom tänker man generellt mer på säkerheten på skolorna i dag...
FOTO: ROLF ANDERSSON VAKSAMT. Runt om i skolan finns det övervaknin­gskameror för att hålla koll om något oroväckand­e skulle ske. TÄNKER TILL. Mats Vikström har varit rektor sedan slutet av 90-talet, och enligt honom tänker man generellt mer på säkerheten på skolorna i dag...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden