Mitt i Danderyd

Så har det gått för Ikea

Säkra inrednings­kort, räkmackor och garderobss­ystem - det är vad som går allra bäst hem hos kunderna på Ikea i Enebyängen. Men trots Ikea på hemmaplan fortsätter folk att åka till Barkarby.

- Kevin Wedin 0736006938 kevin.wedin@direktpres­s.se

Förväntnin­garna var höga och många när möbeljätte­n Ikea presentera­de att de skulle öppna på Enebyängen i Danderyd. Nu har det gått runt åtta månader sedan den fullspäcka­de invigninge­n i slutet av juni.

Enligt butikens service och pick-up- manager, Milena Vujicic, har den första tiden gått bra, men ännu finns potential.

– Intresset var ju väldigt högt, många var nyfikna över att Ikea skulle komma hit. Vi har ungefär 4 000 besökare i veckan men det är fortfarand­e många som kommer hit för första gången, så det finns potential i att få fler att veta att vi finns här på Enebyängen, säger hon.

Butiken är cirka en tjugondel av Ikea i Barkarby och det finns en del annat som skiljer sig mellan de olika koncepten. I Enebyängen ligger fokus på att folk beställer sina varor och hämtar upp dem på plats, för att slippa åka till Barkarby.

– Sen är det mycket lugnare här än i de större butikerna, det finns mer tid för oss som jobbar att spendera med kunderna, säger Milena.

”Allt finns ju inte här”

Eva Wollmar har varit här en handfull gånger, men trots det har hon fortsatt åka till någon av kedjans större varuhus.

– Jag förstår inte det här riktigt, allt finns ju inte här. Så jag kan köpa mindre saker som ljus och servetter här men ska jag köpa något större åker jag till ett större varuhus, säger hon.

Även Monika och Göran Stehn kommer hit ibland och idag ska de hämta ut sitt kök som de beställt.

– Lite halvsnurri­gt var det exakt hur det skulle gå till. Men vi tycker ju att det är bra att det finns på den här sidan stan, men är man i krokarna kring Barkarby så går man ju dit, säger Göran.

I dagsläget finns det inte någon plan på att expandera verksamhet­en, men däremot ska de öka fler antalet plockvaror i butiken siktar man även på att få komma hem till Täby- och Danderydsb­orna.

– Man ska kunna boka en heminredni­ngsexpert som kommer hem till en och som man kan diskutera med, visa sitt hem och sina utmaningar och få hjälp med planeringe­n, säger Milena Vujucic.

Säkra kort och räkmacka

Enligt Milena Vujicic är det som är populärast bland Danderyds- och Täbybor köksinredn­ing, garderobsl­ösningar och sängar. Men det som tydligen går allra bäst hem är räkmackan - som ska vara mycket populärare i Danderyd än i Barkarby.

– Räkmackan är absolut populärast rent försäljnin­gsmässigt – den tror jag går mycket bättre här än i Barkarby till exempel. Vi har fått ganska många stammisar som bara kommer hit för att fika, man börjar känna igen folk och blir bundis med dem, säger medarbetar­en Leopold.

Han har erfarenhet från både köks- och restaurang­avdelninge­n och har tidigare arbetat på Ikea i Barkarby. Och förutom att räkmackan är en succé i Enebyängen finns det en tydlig trend bland besökarna här.

– Min känsla är att det är mer traditione­llt här, det är väldigt trendigt med gråa kök, marmor, yta och rymd i köket. Man går på säkra kort och inte like mycket utanför ramarna skulle jag säga, säger han.

Lite halvsnurri­gt var det exakt hur det skulle gå till. Men vi tycker ju att det är bra att det finns på den här sidan stan.

 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? SORTIMENTE­T. Eva Wollmar, till vänster, förstår inte riktigt konceptet. ”Allt finns ju inte här”.
FOTO: ROLF ANDERSSON SORTIMENTE­T. Eva Wollmar, till vänster, förstår inte riktigt konceptet. ”Allt finns ju inte här”.
 ??  ?? VILL NÅ FLER. Milena Vujicic, manager på Ikea på Enebyängen, tror fortfarand­e det finns kapacitet att nå ännu fler Danderyds- och Täbybor.
VILL NÅ FLER. Milena Vujicic, manager på Ikea på Enebyängen, tror fortfarand­e det finns kapacitet att nå ännu fler Danderyds- och Täbybor.
 ??  ?? POPPIS. Leopold har märkt att räkmackan är det som går allra bäst hem bland kunderna som kommer till Enebyängen.
POPPIS. Leopold har märkt att räkmackan är det som går allra bäst hem bland kunderna som kommer till Enebyängen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden