Mitt i Danderyd

Svanar i Stockholm döda i fågelinflu­ensa

Döda svanar har nyligen hittats i centrala Stockholm. Nu visar det sig att de drabbats av fågelinflu­ensa. – En allvarlig sjukdom, säger Ann Lindberg, statsepizo­otolog.

- Andreas Jennische 073-600 69 20 andreas.jennische@direktpres­s.se

Det är Statens veterinärm­edicinska anstalt, SVA, som undersökt de döda svanarna som påträffade­s i Stockholm nyligen och som konstatera att fåglarna burit på H5N8viruse­t, mer känt som fågelinflu­ensa.

Samma virus har tidigare hittats hos ett 20-tal vilda fåglar, i några hobbybesät­tningar och i värphöns i Skåne.

– De nya fallen av fågelinflu­ensa på svanar i centrala Stockholm understryk­er ännu en gång att detta är en allvarlig sjukdom för fåglar, och som dessutom kan drabba många olika arter. Sjukdomen är vitt spridd hos vilda fåglar och det är därför mycket viktigt att skydda sina tamfjäderf­än mot vilda fåglar, säger Ann Lindberg, statsepizo­otolog vid Statens veterinärm­edi- cinska anstalt ( SVA) i ett pressmedde­lande.

Sedan tidigare gäller skyddsnivå 2 i hela landet på grund av fågelinflu­ensa och det innebär att alla som har fjäderfä ska hålla dem inomhus.

Det är det säkraste sättet att skydda dem från att bli smittade av vilda fåglar. I de flesta fall där fjäderfä blivit smittade har de haft kontakt med vilda fåglar.

Den aktuella typen av fågelinflu­ensavirus cirkulerar hos både vilda fåglar och fjäderfä runt om i Europa och i Sverige, men har aldrig smittat till människa, skriver SVA i pressmedde­landet.

Sjukdomen är vitt spridd hos vilda fåglar och det är därför mycket viktigt att skydda sina tamfjäderf­än.

 ?? FOTO: LÄSARBILD ?? EN DÖD SVAN I STOCKHOLMS INNERSTAD.
FOTO: LÄSARBILD EN DÖD SVAN I STOCKHOLMS INNERSTAD.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden