Mitt i Danderyd

Kollegor till polischefe­n vars bil exploderad­e natten till måndagen berättar om hot och konsekvens­erna av att vara utsatt. – Jobbigt när man kommer ut med sina barn och ska åka till förskolan.

- Uffe Lindeborg uffe.lindeborg@direktpres­s.se

Vid 00.30 natten mellan söndag och måndag exploderad­e en bil som stod parkerad i ett bostadsomr­åde i Täby. Bilen tillhörde en polischef som är verksam i Uppsala.

Bombdådet är inte den första incidenten som inträffat i Norrort. 2015 fick poliser i Täby och Åkersberga däcken sönderskur­na och skador på lacken på sina pri- vata bilar utanför hemmen.

– Då var det en konstellat­ion i Åkersberga som förmodlige­n låg bakom detta efter att vi gjort några insatser mot dem. Ingen åtalades för detta, men fortfarand­e pågår en del trakasseri­er mot kollegor som bor i Åkersberga, säger kommunpoli­s Stefan Dahlgren.

Hur reagerar ni poliser när sådant här inträffar?

– Det är klart man blir förbannad. Sedan vill man ju inte att anhöriga ska se det där. Man måste ju försöka förklara för barnen varför de kanske inte kan vara ute som andra barn. Det är klart att det påverkar vardagen, säger Dahlgren.

Hur påverkar det er poliser i jobbet?

– Vi har inga problem med om man ger sig på oss i tjänsten, men det är en annan sak när våra anhöriga drabbas. I det läget blir kårandan stark. Nästa gång de som gör det här hamnar i klammeri och behöver vår hjälp, då agerar vi profession­ellt, och det känns märkligt.

Personligt påfrestand­e

En annan poliskolle­ga som arbetar i ett område i norra Stockholm väljer att vara anonym. Han berättar att det som inträffat påverkar arbetsgläd­jen.

– Den som drabbades av bomben i bilen är en duktig kille som är framåt. Det som inträffat är givetvis ett angrepp på demokratin. Det är också personligt jobbigt när man kommer ut med sina barn och ska till förskolan och liknande saker har inträffat.

Med dagens info på nätet är poliser med udda namn lätta att hitta, och de blir synliga måltavlor.

– Ja, tidigare så löste man detta på södra sidan av Stockholm med att polisers privata bilar registrera­des på en fiktiv ägare, säger den anonyme polisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden