Mitt i Danderyd

Ny anmälning om vargbesök: ”Den lunkade över gatan”

- Lotten Engbom

I januari kom rapporter om vargspanin­gar i Danderyd. Nu menar en anmälare att en varg har varit på besök i Täby.

I Januari fick länsstyrel­sen in två rapporter om vargar i Danderyd, i närheten av Rinkebysko­gen och bakom Mörbylund.

Nu är det dags igen. Vid kvart över tio i måndags kväll tror sig en person ha sett en varg på Djursholms­vägen i Näsbypark.

”Vargen lunkade över gatan österut, och kunde iakttas genom nedrullat bilfönster under cirka tio sekunder”, skriver anmälaren på läns- styrelsens observatio­nssajt rovobs.

Mikael Fransson, vilt- och rovdjursha­ndläggare på länsstyrel­sen, menar att anmälninga­rna från Norrort dyker upp lite här och där.

– Men om det är en varg det vet vi inte, säger han.

Enligt Mikael Fransson är det extremt svårt att säkra spår i ett så tätbebyggt område, där mycket människor och hundar rör sig.

– Man måste göra en längre spårning för att få reda på om det är en varg. Det man behöver här är att någon fotografer­ar djuret.

Skulle du bli förvånad om det är en varg?

– En varg kan dyka upp precis var som helst. Det som talar emot att det är en varg är att det kommer in rapporter under lång tid, det är ofta hundar eller räv då. En varg är inte kvar i sådana områden under en längre tid. De kan dyka upp en dag men sedan är de borta, säger Mikael Fransson.

– De letar efter en partner eller någonstans att slå sig ner, och Danderyd är inget område för ett revir. I stort sett vandrar de hela året, men det är högsäsong för vandring nu i och med att det är löptider. Man ska aldrig säga aldrig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden