Mitt i Danderyd

Stockholms hemligaste bio stänger – med självbiogr­afi

- Filippa Rogvall 073-600 69 08 filippa.rogvall@direktpres­s.se

Sedan 2005 har Anders Hanser drivit Stockholms kanske hemligaste biograf. På grund av en chockhöjni­ng av hyran tvingas han nu att stänga. Sista visningarn­a blir en film om hans eget liv.

Trots att han inte annonserar har besökarna hittat till Anders Hansers lilla biograf med 40 platser på Kommendörs­gatan på Östermalm. Dragplåstr­et har varit filmen om ABBA, som han spelade in när han jobbade som bandets officiella fotograf.

– Jag har velat vara okänd och medvetet gått lite under radarn. Ändå kommer folk med abonnerade bussar från hela Storstockh­olm. Bion har spridit så otroligt mycket glädje åt människor, det har gjort att jag har velat hålla igång, säger Anders Hanser.

Dyr historia

För några år sedan höjdes hyran rejält. Nu planeras också ett stambyte i huset där biografen ligger. Därför har Anders Hanser, som drivit stället med egna pengar, bestämt sig för att stänga.

– Det är ingen billig bio, tvärtom är det säkert Stockholms dyraste. Jag vet inte om det är så vemodigt att stänga, det känns skönt att gå vidare. Man kan inte hålla på en evighet, det är lika bra att sluta med flaggan i topp, säger Anders Hanser.

De sista visningarn­a är en film om hans eget liv. Projektet började för två år sedan när han drabbades av en stroke.

– När jag vaknade på sjukhuset insåg jag hur skört livet är. Jag hyrde två medarbetar­e som fick i uppdrag att göra filmen, och alla mina kända kamrater ställde gärna upp för att berätta min historia, säger Anders Hanser.

 ?? ARKIVFOTO: LINDA GREN ?? FILMHEMLIG­HET. Anders Hanser har en hemlig biograf på Östermalm. Nu stänger han.
ARKIVFOTO: LINDA GREN FILMHEMLIG­HET. Anders Hanser har en hemlig biograf på Östermalm. Nu stänger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden