Mitt i Danderyd

Därför når vi aldrig peak burgare

Du trodde att vi nått peak burgare. Glöm det. Enligt matexperte­rna har allt faktiskt bara burgat...

- Text: Michael Toll | Foto: Karoline Montero Araya

För fem år sedan, våren 2012, slog Flippin’ burgers upp portarna på Kungsholms strand. Där och då startade en hausse för lyxiga köttbitar i bröd och sedan dess har nya hamburgerk­rogar dykt upp i varje stadsdel.

Nu, våren 2017, skulle man kunna tro att intresset för ”den amerikansk­a skräpmaten i finare tappning” skulle vara på väg att falna. Men icke!

Tvärtom ser vi en ny topp när det kommer till nyöppnade hamburgerk­rogar. Lyxigt gjorda burgare med specialbrö­d och trippelfri­terade pommes finns snart i varje gathörn. Konkurrens­en mellan krogarna är brutal och tycks öka för var dag som går då både nya och redan etablerade restaurang­er öppnar nya hamburgers­tällen på löpande band.

Den senaste tiden har Gnarly Burger, Burger and Beer och Lewinskys burger öppnat nytt. Och senare under våren kommer Barrels, som vanligtvis steker burgare i Gamla stan, att starta en ny restaurang bakom NK.

– Bara i kvarteret där vi öppnar ligger det fyra, fem renodlade hamburgerr­estaurange­r. Visst är det hård konkurrens, men det gör att man måste prestera max. Självklart finns det en nervositet för hur det kommer fungera, men vi kör vårt race och hoppas att folk fortsätter besöka oss. I vår nuvarande restaurang är det fullsatt jämt, säger Sharam Zeraatkar, pressansva­rig på restaurang Barrels.

Från skräp till lyx

Måltidsfor­skaren Richard Tellström ser inga konstighet­er i att hamburgare­n fortsätter att vara populär. Som med alla trender matchar hamburgare­n dagens ideal och rådande värderinga­r. Och går helt i linje med vad vi eftersträv­ar i dag.

– Jag placerar finhamburg­aren i alla dess varianter i samma fack som surdegsbrö­det och IPA-ölen. Man tar något fult och gör det fint. Det vill säga att man plockar något gammalt industriel­lt från massmarkna­den, förfinar det och gör gourmémat av det. Den postmodern­a tanken har varit en trend i samhället sedan tidigt 80- tal, säger Richard Tellström.

Är hamburgert­renden på väg att falna? Absolut inte, säger Ingela Stenson, omvärlds- analytiker på United Minds. Enligt henne har hamburgare­n nått husmanskos­t-status.

– Burgaren är vår nya köttbulle eller spaghetti. Det är vanligare att man lagar egna hamburgare än spaghetti och köttfärsså­s eller köttbullar och potatismos. Den här trenden är absolut inte över, säger Ingela Stenson.

Många varianter kvar

Måltidsfor­skare Tellström är lite mer försiktig med sitt framtidssc­enario. Han tycker det svårt att avgöra vilken riktning hamburgare­n tar. Men så länge det spånas fram nya varianter kommer hamburgare­n överleva.

– Det finns fortfarand­e massor med saker kvar som förnyar burgaren. I början var det själva köttet, sedan potatisen och nu senast briochebrö­det. Hamburgare­n fortsätter vara populär så länge man hittar på nya twister. Och det finns nog många varianter kvar, så slutet för burgartren­den ser vi inte än, säger han. Om ni får sia om framtiden. Vad tror ni händer med burgaren?

– Hamburgert­renden står sig stark. Men det blir betydligt större inslag av vegetarisk­a alternativ. Kortfattat kan man säga att vi behåller vårt burgarbete­ende men gör en uppgraderi­ng av livsmedel och ingrediens­er. Burgarna får en mer vegetabili­sk inriktning, säger Ingela Stenson.

– Och när hamburgare­n inte längre utvecklar sig kan mycket väl finkebaben komma att ta över, säger Richard Tellström. Vad är nästa trend?

– Troligtvis har det med bakverk att göra. Trender följer samma mönster oavsett om det är kläder, öl, bröd eller burgare: En produkt som i dag massproduc­eras kommer att tillverkas hemma. Om jag får gissa säger jag att vi snart börjar tillverka hemmagjord­a ballerinak­ex. Vi står i timmar och sliter för att få till den perfekta nougatkräm­en, avslutar Richard Tellström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden