Mitt i Danderyd

KAN RIVAS

För att Kevingesko­lan ska kunna växa krävs åtgärder. Den här byggnaden kan ryka.

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Tidigare var planen att nya Kevingesko­lan skulle kunna ta emot 530 elever – nu vill utbildning­sförvaltni­ngen att en ny skola ska ha plats för 700 elever.

– Vi ser ett ökat behov, säger Eva Hoas på utbildning­skontoret.

Redan i september, för ett och ett halvt år, sedan kunde Danderyds Nyheter berätta om de framtida planerna för Kevingesko­lan. Då menade man preliminär­t att en detaljplan skulle vara färdig under 2016 och att arbetet skulle dragit igång 2017. Men så har det inte blivit.

Flera utredninga­r har behövt göras och utbildning­snämnden har förordat att Kevingesko­lan, efter nybyggnati­onen, ska ha plats för runt 700 elever (tidigare önskemål var runt 500)

– Vi ser ett ökat behov, det byggs och kommer fortsätta byggas, säger Eva Hoas, tillförord­nad beställarc­hef på utbildning­s- och kulturkont­oret.

De nuvarande lokalerna är från 1960-talet och i dagsläget går cirka 400 barn i skolan, trots att skolan är byggd för 260 elever. Även med paviljonge­r på skolans baksida är det trångt.

– De hade kunde haft det så mycket bättre. En ny byggnad skulle vara mer effektiv ur en pedagogisk synvinkel. Det behövs så fort som möjligt. Efter att detaljplan­en är ute på samråd och eventuella överklagan­den så tar det ett antal år innan det blir klart.

Två alternativ

Det har funnits två alternativ när det kommer till Kevingesko­lan: rusta upp eller riva och bygga nytt. Och det är ett nybygge som nu prövas i en detaljplan.

– I stället för att renovera den nuvarande skolan i flera olika delar så skulle det vara mer effektivt, och med en liknande kostnad som att renovera, att bygga en helt ny skola framför golfbanevä­gen, säger David Grind, plan- och exploateri­ngschef på Danderyds kommun.

”Det tar en viss tid”

Olle Reichenber­g (M), ordförande i kommunstyr­elsen hoppas man kan komma till samråd efter sommaren.

– Det var ju inte mer än ett år sedan som vi landade i det här med en ny skolbyggna­d, det tar en viss tid.

En ny byggnad skulle vara mer effektiv ur en pedagogisk synvinkel. Det behövs så fort som möjligt.

 ??  ??
 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? BEHÖVER NYTT. Lena Ländin har varit rektor på Kevingesko­lan i ett och ett halvt år. Hon menar att man arbetar så gott man kan i dagens lokaler, men att en ny skola vore att föredra.
FOTO: KEVIN WEDIN BEHÖVER NYTT. Lena Ländin har varit rektor på Kevingesko­lan i ett och ett halvt år. Hon menar att man arbetar så gott man kan i dagens lokaler, men att en ny skola vore att föredra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden