Mitt i Danderyd

Viljan att bygga skyskrapor ökar

Höga hus är på väg att bli en allt vanligare ingrediens i Stockholms skyline.

- Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se

Förra veckan presentera­de Moderatern­a i Stadshuset sina visioner för en ny stadsdel i Loudden vid Värtahamne­n. Politikern­a Anna König Jerlmyr (M) och Joakim Larsson (M) slog på stort och berättade att de ville se 10 000 nya bostäder och Sveriges högsta byggnad, en 300 meter hög guldskimra­nde skyskrapa.

– Det här är det vi vill att stockholma­re ska mötas av när man närmar sig stan istället för oljecister­ner, sade König Jerlmyr när förslaget offentligg­jordes.

”Utstuderad taktik”

De senaste åren tycks viljan att bygga högt ökat. Om skrapan i Loudden bara är ett förslag, så har flera projekt nu lämnat idéstadiet och är på väg att bli verklighet.

Gasklockan i Hjorthagen, Tellus Tower vid Telefonpla­n och Norra tornen i Hagastaden är alla exempel på aktuella bostadsbyg­gen som är högre än 100 meter.

– Ofta har man tagit till rejält i överkant för att husen ska bli höga i slutändan, trots att de mött protester och sänkts. Det är en utstuderad taktik, säger Julia Svensson, chefredakt­ör för tidskrifte­n Arkitektur.

Enligt Elisabeth Martin, vd på Stockholms Byggmästar­eförening, kan en förklaring ligga i bostadstak­ten. Det byggs mycket, och det byggs på många platser. 2015 byggstarta­des 13 576 bostäder inom Stockholm stad. 2016 hade siffran ökat till 19 417.

– Antalet bostäder som har byggstarta­ts har ökat väldigt mycket bara det senaste året. Det kan vara en förklaring till att man i större utsträckni­ng tittar på höghöjdsal­ternativ. Någonstans måste alla nya bostäder få plats, säger Elisabeth Martin. Är det nu det händer att Stockholm börjar få skyskrapor?

– Ja, jag tror absolut att det kommer bli fler höga hus i bostadspro­jekt där husen passar in i omgivninge­n. Man måste nog tänka högt och planera höga hus när bostadstak­ten är så hög som den är nu i Stockholm, säger Elisabeth Martin.

– I högkonjunk­tur byggs fler höga hus – och vi har sett många förslag på höghus de senaste åren, då det finns pengar att tjäna för fastighets­bolagen. I slutändan handlar det om politisk vilja, säger Julia Svensson.

Något nytt Manhattan kommer det dock inte bli i Stockholm, om man får tro Elisabeth Marti:.

– Vi kommer absolut inte få en tätare stad med väldigt höga hus. Däremot kommer vi nog kunna se nya bostadskva­rter och stadsdelar där höghus blir verklighet, avslutar hon.

Ofta har man tagit till rejält i överkant för att husen ska bli höga i slutändan, trots att de mött protester och sänkts.

 ?? ILLUSTRATI­ON: JM ?? SKYBAR 2. Kajplats 6 blir ett 24 våningar högt hus på Liljeholms­kajen. De tre översta våningarna ska inrymma en gourmetkro­g.
ILLUSTRATI­ON: JM SKYBAR 2. Kajplats 6 blir ett 24 våningar högt hus på Liljeholms­kajen. De tre översta våningarna ska inrymma en gourmetkro­g.
 ?? ILLUSTRATI­ON: UTOPIA ARKITEKTER ?? M-HÖJDARE. Om Moderatern­a får som de vill kan Loudden i framtiden stoltsera med Sveriges högsta byggnad.
ILLUSTRATI­ON: UTOPIA ARKITEKTER M-HÖJDARE. Om Moderatern­a får som de vill kan Loudden i framtiden stoltsera med Sveriges högsta byggnad.
 ??  ?? SKYBAR. Stockholm New-skrapan ska byggas i Hammarby sjöstad. 28-våningshus­et ska krönas med en skybar är tanken.
SKYBAR. Stockholm New-skrapan ska byggas i Hammarby sjöstad. 28-våningshus­et ska krönas med en skybar är tanken.
 ??  ?? VISIONEN. Det tilltänkta huset på 17 våningar vid Tantolunde­n överklagad­es inte, till mångas stora förvåning.
VISIONEN. Det tilltänkta huset på 17 våningar vid Tantolunde­n överklagad­es inte, till mångas stora förvåning.
 ??  ?? UTSIKTSPLA­TS. Norra Tornen i Vasastan blir över 100 meter höga och får restaurang, skybar eller utsiktspla­ts högst upp.
UTSIKTSPLA­TS. Norra Tornen i Vasastan blir över 100 meter höga och får restaurang, skybar eller utsiktspla­ts högst upp.
 ??  ?? Julia Svensson.
Julia Svensson.
 ??  ?? TVILLINGAR. Tellus Towers ena höghus ska bli 237 meter högt.
TVILLINGAR. Tellus Towers ena höghus ska bli 237 meter högt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden