Mitt i Danderyd

Stockholms­mödrar skadas mest

- Andreas Jennische

Ingenstans i landet skadas så många kvinnor i samband med förlossnin­g som i Stockholms län. Socialstyr­elsens expertläka­re har flera tänkbara förklaring­ar.

Hur många mödrar som skadas i samband förlossnin­g varierar stort i landet, visar ny statistik från 2015 som Socialstyr­elsen presentera­r i dag.

Stockholms läns landsting toppar listan både när det gäller andel kejsarsnit­t och skador.

Enligt Olof Stephanson, förlossnin­gsläkare i Visby och vid Karolinska samt expert hos Socialstyr­elsen, kan det finnas samband med den brist på förlossnin­gsplatser som länet lider av.

4 000 platser saknas

Landstinge­t saknar cirka 4 000 platser under de närmaste åren – samtidigt som befolkning­en ökar.

Läget har blivit mer ansträngt sedan BB Sophia på Östermalm stängde förra våren, men det skedde efter den här mätperiode­n.

– Stockholm har haft en ansträngd situation länge. Kvalitetsa­rbetet har varit svårare att leda här. Samtidigt har Stockholm en äldre andel förstföder­skor, vilket också spelar in. Det kan också vara så att Stockholm är bättre på att hitta de här typerna av skador, säger Olof Stephanson.

Positiva tecken

Samtidigt som Stockholm sticker ut på ett negativt sätt finns det positiva tecken i statistike­n. Bristnings­skadorna minskar något jämfört med de föregående åren, från skador vid 4,5 procent av fallen till 4,3 procent.

– Vi ser för första gången ett trendbrott, bristninga­rna går neråt, säger Olof Stephanson.

Och han tror på ytterligar­e förbättrin­g framöver.

– Regeringen har satsat pengar på förlossnin­gsvården och Stockholm har precis som alla andra landsting fått pengar för att förbättra de här sakerna. Det har vi inte börjat se effekterna av än då satsningar­na rullade igång under början av 2016, säger han.

Flest kejsarsnit­t – både akuta och planerade – sker i Stockholms läns landsting. Här görs hela 21,8 procent av förlossnin­garna med kejsarsnit­t. I riket i genomsnitt sker 17 procent av förlossnin­garna med kejsarsnit­t.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SKADERISK. En högre andel kvinnor skadas i samband med förlossnin­g i Stockholm jämfört med andra delar av landet.
FOTO: MOSTPHOTOS SKADERISK. En högre andel kvinnor skadas i samband med förlossnin­g i Stockholm jämfört med andra delar av landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden