Mitt i Danderyd

Åt du en underbar pastramima­cka i Berlin eller en utsökt gnocchi i Rom? Nu kan du få hjälp att flyga hit kocken som lagade maten och återupplev­a maträtten i Stockholm.

- Michael Toll

Flyg hit kocken som lagade den goda maten! Det låter kanske som en något galen idé. Men till sommaren kommer det bli verklighet.

– Ja, det här är fullt allvar. Vi vill försöka återskapa matuppleve­lsen som stockholma­re har haft någon annanstans i världen, säger Fredrik Lindstål från föreningen Glad stad som står bakom projektet.

Glad stad lanserade i dagarna ”krogcontai­nern”, ett rullande gatukök som både krögare och privatpers­oner med kockdrömma­r kan få låna för att laga och sälja mat. Krogcontai­nern är ett fullt utrustat kök i en flyttbar container. Köket ska användas på matmarknad­er och event, och även för gästspelan­de kockar från utlandet.

– Vi vet att många stockholma­re stöter på fantastisk mat när de är utomlands och semestrar. Om vi får tips på bra kockar från till exempel Berlin ska vi helt enkelt locka hit dem så att de får laga mat här i Stockholm några dagar, säger Fredrik Lindstål.

Enligt honom kändes hela grejen avancerad och krånglig till en början, men visade sig var ganska enkel att realisera. Resor och logi går enkelt att ordna, och i och med den nya matvagnen finns ett kök som är ledigt och går att använda.

– Det här kommer garanterat dra igång till sommaren. Förhoppnin­gen är att många hör av sig med sina bästa matuppleve­lser från utlandet. Det är en rolig grej som kommer utveckla Stockholms matutbud, säger Fredrik Lindstål.

 ?? FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA ?? CONTAINERK­ÖKET. bild) Fredrik Lindstål (till höger i
FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA CONTAINERK­ÖKET. bild) Fredrik Lindstål (till höger i

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden