Mitt i Danderyd

”Smärtorna är ett helvete”

Var tionde kvinna har endometrio­s – sjukdomen som misstas för ”lite menssmärto­r”. Nu tar sjukvården i Stockholm hjälp av 4 000 tjejer för att sjukdomen ska upptäckas så tidigt som möjligt. Vi har träffat Malin som har levt med sjukdomen i 13 år.

- Karin Winter 073-600 69 26 karin.winter@direktpres­s.se

Stockholma­ren Malin Säfström är 27 år och har sjukdomen endometrio­s. Hon beskriver sjukdomen som ett helvete – sitt liv som ett helvete.

Hon fick diagnosen för fyra år sedan, men har levt med sjukdomen mycket längre än så. För Malin började smärtorna när hon var 14 år. Då var de hanterbara. När hon var 20 åkte hon ambulans till akuten ungefär en gång i månaden.

– Jag har vid upprepade tillfällen blivit tillsagd att ta en alvedon och åka hem. Men i ambulansen in har jag fått morfin för att smärtorna är så kraftiga, säger hon.

Och det är just det som är problemet med sjukdomen. Få verkar veta något om den, trots att var tionde person med livmoder i Sverige har den.

Många tror att det handlar om vanliga menssmärto­r. Såväl sjukvårdsp­ersonal som privatpers­oner.

För Malins del handlar det inte om lite ont några dagar vid mens. Hennes liv består av smärtor, säger hon. Månaden består av fler dagar med kraftiga smärtor än dagar utan smärta. Hon har alltid en spypåse med sig i väskan om hon skulle överrumpla­s av smärtan.

Försöker förklara

För att folk ska förstå försöker hon förklara smärtan.

– Jag har inte barn själv, men vänner med endometrio­s som också har barn brukar säga att det är tio gånger värre än att föda barn. Det kanske ger en fingervisn­ing, säger hon.

När Malin har ont hjälper inga alvedon i världen. Hon kräks av smärtan, benen ger vika, smärtan strålar ut i ryg- gen, hon hyperventi­lerar och tror att hon ska dö.

– Själv vill jag aldrig åka in till sjukhus när jag har så där ont. Jag ligger hellre hemma på toaletten och spyr än att åka in. Det är anhöriga som ser till att jag kommer in.

Det stockar sig i rösten för Malin, hon torkar tårarna som rinner. Malins mamma Inger visar hur dottern brukar ligga i soffan när hon hyperventi­lerar över smärtorna – dubbelvikt. Hon är orolig för sin dotter. För att dottern ska välja att ta sitt liv i stället för att leva med dagliga smärtor.

– Min sambo såg på Facebook att Malin hade skrivit att hon skulle göra sig av med hundarna. Då kände jag att det var hennes sätt att säga att hon tänkte avsluta sitt liv. Hundarna är de viktigaste i hennes liv och anledninge­n till att hon lever, säger Inger.

Och för Malin är det just så – hon orkar inte leva med smärtorna.

– Jag vill inte längre, jag orkar inte längre. De bryr sig ju inte, säger Malin om sjukvården.

Att få diagnosen endometrio­s har gjort det bättre för Malin personlige­n.

– Det känns skönt att veta att jag inte inbillar mig, att jag faktiskt är sjuk på riktigt. Men det hjälper inte i kontakten med vården. Jag blir inte trodd trots diagnos.

Åtta år för diagnos

I dag tar det i genomsnitt åtta år för att få diagnos. På tok för lång tid menar Endometrio­sföreninge­n som under mars månad uppmärksam­mar sjukdomen extra. Även Malin vill att sjukdomen lyfts mer.

– Jag önskar att sjukvårdsp­ersonal får mer utbildning inom sjukdomen, att det görs kontroller på unga tjejer så sjukdomen uppmärksam­mas i tid. Vi vill bli sedda av sjukvården, vi vill få stöd och hjälp av kuratorer, sjukgymnas­ter och läkare. Man kan inte magiskt bota, men det gör mycket att få stöd, säger hon.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? LIVSVIKTIG­A VÄNNER. Malin Säfström bor med sina hundar chihuahuor Baby, Harley och Penny. ”Utan mina hundar hade jag inte levt i dag”, säger hon.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN LIVSVIKTIG­A VÄNNER. Malin Säfström bor med sina hundar chihuahuor Baby, Harley och Penny. ”Utan mina hundar hade jag inte levt i dag”, säger hon.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? ENDOWARRIO­R. Att kämpa mot endometrio­s kräver sin krigare.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ENDOWARRIO­R. Att kämpa mot endometrio­s kräver sin krigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden