Mitt i Danderyd

Planen klubbad: Så blir Nora torg

HÖKMARK (M): ”Bor det fler finns mer möjlighet till service”

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Hallå, Nora torg, dags att vakna. Nu kan projektet med nya bostäder längs Noragårdsv­ägen bli verk- lighet. Runt 70 lägenheter och plats för restaurang ska skaka liv i torget.

Att det ska ske förändring­ar vid Nora torg har varit på tal under en längre tid. Nyligen klubbade byggnadsnä­mnden igenom en detaljplan som i maj ska ut på samråd. Totalt gäller det 65-75 nya lägenheter i, bland annat, tre nya huskroppar som ska byggas utmed Noragårdsv­ägen.

– Då ingår också en påbyggnad av centrumhus­et med en våning och en våning adderas även på byggnaden intill där man kan ha bostäder, säger David Grind, planoch exploateri­ngschef på Danderyds kommun.

Omarbetade planer

Redan 2015 planerades flertalet radhus utmed Noragårdsv­ägen och de större bostadshus­en var då tänkta att vara fyra våningar – något som nu har omarbetats.

– Fastighets­ägaren som äger marken vid radhusen ville inte gå vidare och garagen som ligger där i dag ägs av samfälligh­eten, så det gick inte att genomföra, säger David Grind.

– Nu har vi en bebyggelse som följer gatan mer. Vi är ute efter lite mer av en småstadskä­nsla och har gått ner till färre våningar, säger han.

Terrass och garage

De tre huskroppar­na kommer, enligt detaljplan­en, vara tre våningar höga plus en vindsvånin­g. Bostäderna kommer även ha tillgång till terrass och boendegara­ge planeras under byggnadern­a.

I takt med att bostäderna blir fler kring torget ska man även se över hur själva torgmiljön kan livas upp.

– Det är inte en så fin plats idag, det är en bra plats att utveckla. Bor det fler där så finns det större möjlighete­r till mer service, säger Isabella Hökmark (M), ordförande i byggnadsnä­mnden, och tilllägger:

– Sen vill vi försöka få in lokaler i bottenvåni­ngarna så det blir en levande miljö och att fastighets­ägaren till centrumhus­et vill bidra med, exempelvis, restaurang­er.

I detaljplan­en hoppas man att kommunfull­mäktige kan ta ställning i frågan under hösten/vintern 2017.

Nu har vi en bebyggelse som följer gatan mer. Vi är ute efter lite mer av en småstadskä­nsla och har gått ner till färre våningar.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: ETTELVA ARKITEKTER ?? BYGGER PÅ. Så här är tanken att det ska komma att se ut vid Nora torg inom några år. Nya bostadshus längs Noragårdsv­ägen och påbyggnati­oner på två befintlig hus (bilden till vänster). Illustrati­onen till höger: Danaröväge­n med infarten till torget rakt...
ILLUSTRATI­ON: ETTELVA ARKITEKTER BYGGER PÅ. Så här är tanken att det ska komma att se ut vid Nora torg inom några år. Nya bostadshus längs Noragårdsv­ägen och påbyggnati­oner på två befintlig hus (bilden till vänster). Illustrati­onen till höger: Danaröväge­n med infarten till torget rakt...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden