Mitt i Danderyd

Holkmästar­e i Danderyd – nu kan de bli bäst i Sverige

- Kevin Wedin

Bostadsbri­sten är inte enbart påtaglig för Dan-derydsungd­omar – även för fåglarna. Ellen och Mathilda på Ekebyskola­n har byggt en fågelholk som nu kan utses till Sveriges bästa.

Sjätteklas­sarna Ellen Holmgren och Mathilda Isaksson på Ekebyskola­n i Djursholm har byggt en fågelholk som utsetts till en av Sveriges bästa. Det är Naturskydd­sföreninge­n som arrangerar tävlingen där tusentals elever från hela Sverige bidragit med nära 400 fågelholka­r.

– Vi har jobbat med den här sen i höstas under trä-slöjdslekt­ionerna och vi har ju utvecklat en talang för det här, vilket vi inte visste att vi tidigare hade, säger Ellen.

Minskar bostadsbri­sten Nu i helgen avgörs tävlingen där Ellen och Mathilda tävlar mot nio andra bidrag.

En del av syftet med tävlingen är att eleverna ska fokusera på att det på många ställen i naturen är brist på bohål, och att sätt upp fågelholka­r bidrar till att minska bostadsbri­sten för fåglarna.

– Det hade varit rätt kul om vi hade kunnat sätta upp den någonstans här vid skolan. Eller så blir det kanske hemma hos någon av oss, säger Ellen.

Hur skulle ni beskriva er fågelholk?

– När man går in på ett konstmuseu­m så ser man vita taveldukar med stänkt färg på duken, ungefär så, tillägger Mathilda.

 ??  ??
 ??  ?? HEMSLÖJDAR­E. Ellen Holmgren och Mathilda Isaksson går i sexan på Ekebyskola­n i Djursholm och kan nu prisas för sin fågelholk.
HEMSLÖJDAR­E. Ellen Holmgren och Mathilda Isaksson går i sexan på Ekebyskola­n i Djursholm och kan nu prisas för sin fågelholk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden