Mitt i Danderyd

Danderyd växlar upp – snart kan du låna cykel på bibblan

- Kevin Wedin

Danderyd fortsätter satsa på cyklandet i kommunen. Under två veckor i maj ska två bibliotek i kommunen, förutom böcker, även låna ut elcyklar till invånarna.

Under våren har biblioteke­n i Danderyd fullt fokus på miljö och klimat. Förutom att man promotar en viss typ av böcker lite extra så ska man även ta in elcyklar och låta Danderydsb­or prova på under två veckor.

Den 12 maj är den årliga cykeldagen i Mörby centrum och i samband med det kom- mer en elcykel finnas tillgängli­g på Djursholms bibliotek hela vecka 19. Veckan därefter kommer cykeln finnas vid biblioteke­t i Stocksund. Krävs inget lånekort Lånetiden under veckan är max en heldag per person och det kommer heller inte krävas något lånekort för att testa cykeln.

– Men någon slags pant kommer man behöva lämna. Jag vet inte hur stort intresset är bland folk men jag hoppas verkligen att många kommer hit och testar.

Ruth Meyer, energi- och klimatstra­teg på Danderyds kommun, hoppas att initiative­t ska få fler Danderydsb­or att upptäcka fördelarna med cykling.

– Man måste nästan prova för att förstå hur bra det är, annars vet man inte riktigt. Så vi vill visa hur bra elcykeln kan fungera i vardagen, säger hon.

Kan cykeluthyr­ningen bli permanent hos biblioteke­n?

– Blir det jättepopul­ärt så får vi göra en utvärderin­g efteråt.

 ??  ?? BOKA CYKEL…? Ruth Meyer, energi- och klimatstra­teg på Danderyds kommun, hoppas att initiative­t ska väcka större cykelintre­sse bland kommunens invånare.
BOKA CYKEL…? Ruth Meyer, energi- och klimatstra­teg på Danderyds kommun, hoppas att initiative­t ska väcka större cykelintre­sse bland kommunens invånare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden