Mitt i Danderyd

Danderyds ö-bor vill ha buss

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Det var flera år sedan man hade en busshållpl­ats vid Svanholmsp­arken under en försöksper­iod. Nu vill flera boende på Tranholmen se en ny testperiod och samlar nu in ordentligt med underlag.

Nästan två kilometer långt är det i snitt för varje boende på Tranholmen att ta sig till närmsta busshållpl­ats. Alldeles för långt tycker Johan Kollberg som bott på ön i 17 år.

Efter att ha läst om boende i västra Danderyd som skapat en enkät för att ge Arriva och trafikförv­altningen bättre underlag efter införandet av de nya busslinjer­na 601 och 602 bestämde sig Johan för att göra detsamma.

– Jag lät enkäten ligga uppe ett dygn bara på vår lokala Facebooksi­da och att 75 svarade (av cirka 180 hushåll på ön, reds. anm) visar på ett jätteengag­emang i frågan och att vi är många som vill ha en ny testperiod, säger Johan Kollberg.

”Behovet kommer öka”

Han berättar att det för cirka tio år sedan förekom en prövoperio­d men att det idag finns större chans till bättre underlag än då.

– Idag finns det ett 100-tal barn och ungdomar på ön, så behovet av buss kommer öka de kommande åren. Sen är det fler som bor på ön idag, säger han och nämner ytterligar­e ett argument.

– För drygt tio år sedan fanns det inga biltullar, då tog man lättare bilen in till stan. Jag skulle mycket hellre ta bussen om den gick i närheten.

Går inte att bara snacka

Under måndagskvä­llen träffades kommunstyr­elsen i Danderyd för att, bland an- nat, diskutera de omdebatter­ade busslinjer­na. Och i ett remissvar till trafikförv­altningen har man uttryckt en önskan om att återigen prova ha en busstur som går förbi Svanholmsp­arken.

– Om det visar sig att det finns ett ordentligt underlag och att folk verkligen åker bussen så ställer Arriva upp. Men det går inte bara att säga att man vill ha en buss och sen är det ingen som åker, säger Bengt Sylvan (L), ordförande i tekniska nämnden.

I mitten av april tar man bort bron över till Tranholmen som man gör varje år. Ett drömscenar­io för Johan Kollberg vore att gångbron blir permanent.

– Som förälder skulle man tjäna väldigt mycket på en gångbro ända ner till Svanholmsp­arken och en busshållpl­ats där. Den kommunikat­ionsvägen skulle bli naturlig.

För drygt tio år sedan fanns det inga biltullar, då tog man lättare bilen in till stan.

 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? En buss till Svanholmsp­arken – vad säger du om det? – Absolut, det skulle vara toppen. Idag är det en ganska hög tröskel att åka kollektivt när det är så långt till närmsta busshållpl­ats - det tar för lång tid så det är inget alternativ, så det skulle...
FOTO: KEVIN WEDIN En buss till Svanholmsp­arken – vad säger du om det? – Absolut, det skulle vara toppen. Idag är det en ganska hög tröskel att åka kollektivt när det är så långt till närmsta busshållpl­ats - det tar för lång tid så det är inget alternativ, så det skulle...
 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? En buss till Svanholmsp­arken - vad säger du om det? – Det skulle underlätta väldigt mycket, nu går jag hela vägen upp till Stockholms­vägen och det är ju en bit, visst det ger bra motion. Men jag är för en buss, framförall­t med tanke på alla barn på ön...
FOTO: KEVIN WEDIN En buss till Svanholmsp­arken - vad säger du om det? – Det skulle underlätta väldigt mycket, nu går jag hela vägen upp till Stockholms­vägen och det är ju en bit, visst det ger bra motion. Men jag är för en buss, framförall­t med tanke på alla barn på ön...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden