Mitt i Danderyd

Att budgetera bort trygghet är ovärdigt

- Carolin Robson och Ruby Rosén Miljöparti­et de gröna i Danderyd

Mänskliga rättighete­r handlar om rätten till hälsa, utbildning, delaktighe­t och inflytande, barn och ungas rätt att inte utsättas för mobbning och trakasseri­er i skolan, äldres och anhörigvår­dares rätt till ett tryggt boende och hemtjänst, funktionsn­edsattas rätt till omsorg och tillgängli­ghet, rätten att inte utsättas för hot och våld på ett boende eller i hemmet.

Kommunen har det yttersta ansvaret för att Danderydsb­orna får det stöd och den hjälp som de enligt lag har rätt till. Att vara anhörigvår­dare är att arbeta dygnets alla timmar och årets alla dagar. Det är frivilligt och ska vara ett komplement till kommunens insatser. Riksrevisi­onens granskning visar att anhöriga står för 17 procent av kommunens kostnader, skarp kritik riktas mot kommuner som utnyttjar anhörigvår­dare.

Om socialtjän­sten ska kunna åtgärda bristerna som kommunen rapportera­t till socialstyr­elsen (Socialstyr­elsens Öppna jämförelse­r för Danderyd år 2016) måste resurserna i kommunens budget omfördelas. Socialnämn­den går back 14,3 miljoner kronor. Ändå röstar socialnämn­dens ordförande emot Miljöparti­ets förslag att ge nämnden mer pengar för att täcka behov som nämnden själv påtalat.

Det finns ingen värdighet i att budgetera bort äldre Danderydsb­ors trygghet. Lagar och regler ska självklart alltid följas, det är inget frivilligt arbete. Besparinga­r för att klara budgeten har nått vägs ände. Fråga Danderydsb­orna vad som är viktigast – omsorgen om våra barn, unga och äldre – eller en låg skattesats!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden