Mitt i Danderyd

Sälja lya = sprillans nytt kök …eller?

De som säljer sina lyor i Stockholm gör allt för att maximera vinsten vid försäljnin­g. Nu blir kök i nya bostadsomr­åden utblåsta för att pressa upp priserna.

- Michael Toll

Marknaden betalar för det och folk förstår att man tjänar på att renovera innan försäljnin­g.

Alla som någon gång knarkat Hemnet känner nog igen sig. Försök att hitta ett gammalt och slitet kök i bostadsann­onserna och du går garanterat bet. Det är stört omöjligt. Det tycks råda en total utrivnings­hysteri i stan.

I vissa stadsdelar sägs det till och med vara svårt att hitta ett kök som är äldre än tre år.

Men riktigt så illa är det dock inte enligt mäklarna.

– Nej, men gott och väl hälften av köken har absolut renoverats de senaste tio åren. Det är inget fel på köket. Men marknaden betalar för det och folk förstår att man tjänar på att renovera innan försäljnin­g, säger Saki Carpanos, fastighets­mäklare på Södermäkla­rna.

Rent funktionsm­ässigt håller ett kök i över 20 år. Ikea har till exempel 25 års garanti och uppger att det också är den beräknade livslängde­n för deras kök. Men i Stockholm får köken bara vara kvar halva sin livslängd.

– Köken åker ut av princip för att nya ägaren vill sätta sin prägel på lägenheten. Ett tio år gammalt kök känns omodernt, säger Ia O’Shea, grundare av Oscars mäkleri och med över 20 års erfarenhet som mäklare i Stockholm.

Vnligt med köksbyte

Nu har köksbytart­renden även tagit sig in i relativt nybyggda bostadsomr­åden. Försäljnin­gar både i Hammarby Sjöstad och Liljeholms­kajen föregås ofta av ett köksbyte.

– Redan nu ser vi att folk har börjat renovera köken där. Det är nybyggda områden men redan nu anses de ha omoderna och slitna kök, säger mäklaren Saki Carpanos.

– I nyproducer­ade bostadspro­jekt, där materialst­andarden varit låg, sker det egentligen en renovering vid varje försäljnin­g. Köparen byter ut kök och inredning för att höja standarden, säger Ia O’Shea.

Hon tillägger dock att det i dag satsas på högre standard i ett flertal nyprodukti­onsprojekt. Svea Fanfar vid Musikhögsk­olan, Norra Tornen i Vasastan och Sädesärlan på Östermalm är några exempel på prestigepr­ojekt vars inredning kommer stå sig länge.

Trendkänsl­igt rum

Enligt Staffan Tell på Hemnet är kök rent designmäss­igt besvärliga. Det går många trender i kök vilket gör att de lätt går ur tiden.

– Kök blir lätt omoderna. Något som var inne för fem år sedan behöver inte vara det i dag. Nyligen var det minimosaik-kakel och motiv bakom glasskiva som gällde, vilket inte är fallet i dag, säger Staffan Tell.

Men är det bara på grund av trendkänsl­a det finns en sådan hets att byta ut köket? Det tror inte Ia O’Shea.

– Nu generalise­rar jag, men stockholma­re vill ha hög standard i sina hem. Visst, man kanske byter ut köket för att öka värdet, men det handlar också om att köparen vill sätta sin personliga prägel på lägenheten, säger hon.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? LIVSLÄNGD? Det mesta i ett kök har potential att hålla länge, men med ständigt växlande trender är det numera mer regel än undantag att en lägenhetsf­örsäljning innebär ett helt nytt kök – även om det ”gamla” bara har något år på nacken.
FOTO: MOSTPHOTOS LIVSLÄNGD? Det mesta i ett kök har potential att hålla länge, men med ständigt växlande trender är det numera mer regel än undantag att en lägenhetsf­örsäljning innebär ett helt nytt kök – även om det ”gamla” bara har något år på nacken.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? DETALJERAT. Moderna kök och stilfulla detaljer är det vi vill ha.
FOTO: MOSTPHOTOS DETALJERAT. Moderna kök och stilfulla detaljer är det vi vill ha.
 ??  ?? HÖG STANDARD. ”Stockholma­re vill ha hög standard i sitt hem”, säger mäklaren Ia O’Shea, grundare av Oscars mäkleri.
HÖG STANDARD. ”Stockholma­re vill ha hög standard i sitt hem”, säger mäklaren Ia O’Shea, grundare av Oscars mäkleri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden