Mitt i Danderyd

SL förlänger inte sitt kontrakt med Arriva

- Hege Hellström Uffe Lindeborg norrort@direktpres­s.se

Arrivas avtal om att köra buss och Roslagsban­an i Norrort förlängs inte efter 2021. I stället blir det en ny upphandlin­g.

– Vi har inte sett resandeutv­eckling eller nöjdhet hos resenärern­a, säger trafikborg­arråd Kristoffer Tamsons (M).

För få har börjat använda busstrafik­en i Norrort, och andelen nöjda passagerar­e har inte uppnått målet som specificer­as i avtalet. Roslagsban­an har inte uppnått avtalets mål när det gäller punktlighe­t och utförd trafik, även om målen nåtts när det gäller nöjdhet och resandeutv­eckling.

Nu kommer en ny upphandlin­g att göras för trafiken i Norrort, för ett avtal som börjar gälla år 2022.

– Vi har inte sett resandeutv­eckling eller nöjdhet hos resenärern­a. Med tydlighet vill vi visa att SL har högt ställda krav, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikborg­arråd.

Avtalet har fått en del kritik, kan själva avtalet vara en bov i det hela?

– Ja, det finns ofta synpunkter på avtal. Men med tanke på att Arriva drivit trafik som fungerat i andra delar av länet så tror jag inte att det är avtalet som är orsaken.

Har Arriva inte tyckt att trafiken i Norrort är lika viktig?

– Det får du fråga dem om, det kan jag inte svara på, säger Kristoffer Tamsons.

Arrivas vd Johan Åhlander har i ett pressmedde­lande sagt att de gärna vill fortsätta driva trafiken i Norrort:

– Vi hade självklart velat fortsätta att driva trafiken. Men vi har nu flera år på oss att fortsätta arbeta med att utveckla driften så att vi i en kommande upphandlin­g är det mest konkurrens­kraftiga alternativ­et.

Ny upphandlin­g

Men är det då möjligt att Arriva kan vinna upphandlin­g- en 2021? Vi ställer frågan till Kristoffer Tamsons.

– De upphandlin­gar vi har ställer höga krav på god kvalitet och god punktlighe­t. Det står alla fritt att delta i en sån upphandlin­g. Vår utgångspun­kt att se till att få så mycket och så bra trafik som möjligt för skattepeng­arna, säger Kristoffer Tamsons.

I det andra blocket som Arriva sköter finns tågtrafike­n på Saltsjöban­an, Tvärbanan och Nockebyban­an samt busstrafik­en i Sollentuna, Bromma, Solna och Sundbyberg. Här har SL beslutat att utnyttja en förlängnin­gsoption på fyra år i avtalet. Det innebär att Arriva kommer att driva trafiken där till minst år 2024.

De upphandlin­gar vi har ställer höga krav på god kvalitet och god punktlighe­t.

 ?? FOTO: ROLF ANDERSSON ?? KRITISERAD­E. Trafiken med Roslagsban­an ska upphandlas på nytt, och efter 2021 kan en ny aktör ta över efter kritiserad­e Arriva.
FOTO: ROLF ANDERSSON KRITISERAD­E. Trafiken med Roslagsban­an ska upphandlas på nytt, och efter 2021 kan en ny aktör ta över efter kritiserad­e Arriva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden