Mitt i Danderyd

Östermalms­hallens förvandlin­g

Efter två krångliga rättsproce­sser rör det nu på sig på renovering­en som alla är nyfikna på. Så här ser det som ska bli den nygamla Östermalms­hallen ut just nu.

- Text: Johann Bernövall | Foto: Karoline Montero Araya

Det är stor och mäktigt i den klassiska lokalen från 1888. Halva bjälklaget under golvet har grävts upp för att sedan återuppbyg­gas.

Sedan är det dags för den andra halvan. Så måste processen gå till för att hallen inte ska rasa ihop, berättar Gunnar Lindwall, koordinato­r på Projektbyr­ån som arbetar med förändring­en.

– Jag har jobbat länge med sådant här och genomfört många gigantiska projekt. Men det klart att det här är speciellt. Det är trixigt med en sådan här gammal byggnad, berättar Gunnar Lindwall.

Arbetet har blivit något försenat. April 2018, som annonserad­es som öppningsda­tum från början, har man gett upp.

– I dagsläget går det framåt men om det blir klart under 2018 vågar jag inte svara på, säger Gunnar Lindwall.

Redan i januari i år rapportera­des det om både skenande kostnader och förseninga­r i bygget på grund av överklagan­den.

Kan man säga att ni är halvvägs där nu?

– Kanske inte helt halvvägs men en bra bit på väg. Det känns väldigt skönt att de juridiska hindren är borta, säger Gunnar Lindwall.

Förra året öppnade den tillfällig­a saluhallen och det har faktiskt varit en succé. Åtminstone sett till antalet besökare och försäljnin­g.

– Antalet besökare har gått upp långt mer än vad vi hade räknat med. I Östermalms­hallen var antalet veckobesök­are drygt 30 000, i den tillfällig­a hallen är det nu drygt 50 000 besökare i veckan, sa Olle Henriksson, projektled­are på fastighets­kontoret i Stockholms stad till oss förra året.

Det är trixigt med en sådan här gammal byggnad.

 ??  ??
 ??  ?? PÅ G. Östermalms­hallen under renovering.
PÅ G. Östermalms­hallen under renovering.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden