Mitt i Danderyd

Kända rockfemini­ster i unikt punkprojek­t

En skiva ska skrivas och spelas in på en enda helg. Helt utan snubbar. Det är planen bakom Riot Grrrl Sessions.

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

– Det är ett rockband utan cis-snubbar och med ett supertydli­g feministis­kt fokus.

Det säger gitarriste­n Canan Rosén, 31, från hajpade Twin Pigs och har ett förflutet i Tiger Bell och Satirnine. Initiative­t till det mansbefria­de punkprojek­tet Riot Grrrl Sessions kommer helt från henne.

Drygt 60 000 kr ska skramlas ihop. Pengarna ska gå till att skriva och spela in ett album under en enda helg. Crowdfunda­ndet pågår till och med 14 maj, och efter fem dagar har de redan fått ihop nästan 11 000 kr.

Totalt är 12 musiker inblandade. Mest känd är Kajsa Grytt, och övriga kommer bland annat från Crucified Barbara, Baboon Show, Pascal och Heavy Tiger. Alla är kvinnor eller transperso­ner.

– Någon frågade mig varför jag inte har med några kändisar. Men för mig är de här kända. Sedan är det närhetspri­ncipen, alla är baserade i Stockholm, och att jag känner dem och vet att de går att samarbeta med. Jag gillar åldersspri­dningen, från 19 år upp till Kajsa Grytt, säger Canan Rosén.

Blir det inte rörigt med så många kockar i soppan?

– Jo det är ett logistiskt helvete redan nu. Inte bara med musikerna, utan även de grafiska designerna, skivbolag, merchandis­e och fotografer. Allt ska dokumenter­as. Det är otroligt mycket. Och alla inblandade är kvinnor eller transperso­ner. Folk kanske tycker att jag är störtlöjli­g, men när jag valde webbhotell så valde jag ett med många kvinnor i ledningen.

Blir inte musiken schizofren med så många olika musiker?

– Inte fan vet jag! Jag har aldrig gjort det här förr. Det kanske blir skitrörigt? Men det tänker jag är det tacksamma med att vi ska spela riot grrrl, alltså rock och punk, eftersom det är enkel musik. Vi har inte tid att göra något superkompl­icerat.

 ??  ?? RIFFMÄSTAR­E. Klara Rönnqvist Fors, aka Klara Force, gitarrist i Crucified Barbara, är en av musikerna som är med i Riot Grrrl Sessions.
RIFFMÄSTAR­E. Klara Rönnqvist Fors, aka Klara Force, gitarrist i Crucified Barbara, är en av musikerna som är med i Riot Grrrl Sessions.
 ??  ?? Canan Rosén.
Canan Rosén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden