Mitt i Danderyd

Så investerar du i en friskare mun

- Erika Lindén Jansson

Orolig för hål i tänderna så här efter påsk? Att ta hand om sina tänder och sitt tandkött är en bra investerin­g – och det gäller både hälsan och ekonomin.

Det är viktigt att ta hand om munnen och tänderna. Mycket kan du göra själv hemma, men kom ihåg att det är bra att också besöka tandvården regelbunde­t för kontroller, goda råd och behandling­ar. Om du är rädd för tandläkare­n finns det hjälp att få.

Tandtråd och tandborstn­ing

De flesta av oss är vana vid att borsta tänderna två gånger om dagen, men många borstar slentrianm­ässigt och av ren vana. Att istället lägga lite krut på borstninge­n kan ge stor effekt. En bra tum regel för god generell munhygien är 2:4 metoden, som betyder att man ska borsta tänderna 2 gånger om dagen, med 2 cm fluortandk­räm, i 2 minuter och därefter vänta 2 timmar med att äta och dricka. En elektrisk tandborste kan också vara en bra investerin­g, då en sådan kan komma åt på djupet på ett bättre sätt.

Minska risken för karies

Att ha starka tänder och stark emalj gör att du minskar risken för karies, eller hål i tänderna. Karies är i dag det mest förekomman­de orsaken till tandförlus­t och smärta i munnen. För att motverka rekommende­ras fluor, i tandkräm och som tillägg i form av fluorskölj med högt fluorinneh­åll.

Bra och mindre bra mat

Småätande är dåligt för dina tänder, då det ökar syraproduk­tionen i munnen och ger tänderna en sämre chans att återhämta sig mellan måltiderna. För att minska belasninge­n på munnen rekommende­ras tre mål mat om dagen, och att undvika socker, läsk och söta juicer. Värst är energidryc­ker. Välj gärna mat som kräver ett tuggmotstå­nd – det främjar salivprodu­ktionen. Undvik gärna att sätta tänderna i en apelsinkly­fta eller dricka citron- vatten mellan måltiderna. Syran är nämligen starkt frätande och kan leda till att tänderna får erosionssk­ador och bryts ner.

Cigaretter och snus

Det finns stora risker med att röka, till exempel är tandlossni­ng 3-5 gånger vanligare hos rökare än hos icke- rökare. Många ser att snus är något som minskar risken för hål i tänderna eftersom snus ger mer saliv, men då bortser man från det faktum att snus skadar tandköttet. Om du letar efter ett alternativ, tugga tuggummi, som ökar produktion­en av saliv.

Regelbundn­a besök

Förutom egenvården är det bra att besöka en tandläkare regelbunde­t. Problem med munnen och med tänderna kan komma smygande och till slut resultera i en akut smärta. I längden är det ofta billigare att att regelbunde­t besöka en tandläkare. Hur ofta just du behöver gå till landläkare­n beror på om du tillhör någon riskgrupp eller ej. Mellanrumm­en kan variera mellan sex månader upp till tre år.

 ?? FOTO: ISTOCKPHOT­OS ?? BORSTA. Ta hand om tänder och tandkött – det är en bra investerin­g både för din hälsa och din ekonomi.
FOTO: ISTOCKPHOT­OS BORSTA. Ta hand om tänder och tandkött – det är en bra investerin­g både för din hälsa och din ekonomi.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden