Mitt i Danderyd

Fick traktor över sig – dödsolycka utreds

- Lotten Engbom Kevin Wedin norrort@direktpres­s.se

Olyckan då en man omkom efter att ha fått en traktor över sig ska utredas. En anmälan om vållande till annans död har upprättats, men om någon gjort något felaktigt var i veckan inte klarlagt.

I tisdags samlades polis och ett 20-tal Täbybor vid spåret i Ensta. Det var det första tillfället av polisens satsning med ”trygghetsj­ogg”.

Under fyra tillfällen i maj anordnar lokalpolis­en i Täby ”trygghetsj­ogg” i Enstaspåre­t. Anledninge­n är att följa det medborgarl­öfte man givit om en ökad närvaro på platser som upplevs otrygga.

– Ifjol gjorde vi en medborgaru­ndersöknin­g och fick reda på platser där folk upplever sig otrygga, alltså inte faktiska otrygga platser. Platserna var Täby centrum, Gribbylund­s centrum och vid motionsspå­ret i Ensta, säger Jan Berlin, lokalpolis i Täby.

En av dem som kommit till Ensta för att jogga ihop med polisen är Gribbylund­sbon Izabella Pedersen.

– Jag kom hit för att jag älskar att springa, men inte vågar springa själv. Förut sprang jag mycket själv men vågar inte efter det som hände i Upplands-Väsby, säger hon.

– Jag är rädd för att någon ska göra mig illa helt enkelt.

Bra draghjälp

Therese Edberg tänker också springa med polisen och ser det som ett bra tillfälle att få lite draghjälp.

– Jag tycker att det är sjukt tråkigt att springa men nu går det kanske lite lättare när man springer i grupp. Lite trygghet är det också, även om jag inte är överdrivet rädd.

Tanken är också att Täbyborna ska kunna träffa poli- sen på ett mer civilt sätt, i en mer avslappnad miljö, och få svar på eventuella frågor.

– Det är inte alla som alltid kommer fram om man går runt i Täby centrum i uniform, så vi ville göra det på ett annat sätt, säger Jan Berlin och tillägger:

– Vi gör det här för att folk ska känna sig trygga. Vi har blivit uppringda av folk som känner sig otrygga i spåren när de kutar ensamma på kvällen. Sen vill jag verkligen betona att det inte har skett något dokumenter­at överfall här.

Totalt är det fyra poliser som kommer vara med och springa och polisen hoppas att så många som möjligt tar chansen att springa tillsamman­s med dem.

– Visst, nu är det lite ljusare och motionsspå­ret kanske inte upplevs lika osäkert. Men vi får utvärdera och se om vi ska fortsätta med det under hösten.

Hyllar initiative­t

Izabella Pedersen hyllar polisens initiativ.

– Det är en jättebra idé. Kanske att min rädsla går över sen och att jag vågar springa själv, säger hon.

Vi har blivit uppringda av folk som känner sig otrygga i spåren när de kutar ensamma på kvällen.

 ??  ?? POLIS PÅ SPRÅNG. Lokalpolis­en Jan Berlin och pratar med Izabella Pedersen innan joggingen.
POLIS PÅ SPRÅNG. Lokalpolis­en Jan Berlin och pratar med Izabella Pedersen innan joggingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden