Mitt i Danderyd

Hotellhand­dukar

Blir kläder

- Text och foto: Kevin Wedin

I ett litet omgjort garage, hemma intill villan i Stocksund, tillbringa­r Caroline von Post dagarna. Rummet liknar en ateljé och klädstänge­rna trängs längs väggen. Man kan tro att man kommit hem till en ”vanlig” klädesdesi­gner - men så är icke fallet.

– Hela idén fick jag när jag fick mitt tredje barn, min dotter. Då fick jag en del ärvda kläder men också nya fina kläder i present, säger hon.

Med en bakgrund som utbildad biolog och ett granskade öga mot framställn­ingen av nya barnkläder så använde hon enbart de begagnade kläderna.

– Nya barnkläder blir ofta fyllda av olika kemikalier när de tillverkas och huden är ju människans största upptagning­sorgan.

Större skala av återanvänd­ning

En idé föddes. Caroline ville använda redan förbrukade textilier för att göra nya plagg. Även om det i sig inte är unikt så ville hon prova att göra det i en större skala.

– Folk syr ju egna kläder och även second hand-butiker gör det, men då blir varje plagg unikt. Om flera tycker något som jag skapat är snyggt så ska alla ha möjlighet att köpa det tycker jag, säger hon.

Det var 2008 som Caroline grundade sitt företag ”Stormie Poodle”. Hon började lägga ned mer tid på sin idé och tog tjänstledi­gt från sitt arbete. Och det första steget var att hitta använda textilier, något som förde tanken till hotell.

– Det var ganska naturligt. Hotellen hyr sina lakan och handdukar från tvätterier som har enorma mängder med textilier som inte håller måttet. Det kan handla om något skönhetsfe­l, en fläck eller en reva i tyget, då används det inte.

Men trots att det är nästan tio år sedan Caroline började med företaget så är det först nu, de senaste åren, som Caroline känner att hon vågar satsa fullt ut.

– När jag började så märkte jag att tiden inte var rätt. Vi hade precis börjat tänka på vad vi stoppar i oss, att handla ekologiskt var inte lika stort då, vi var inte lika medvetna helt enkelt. Idag tänker vi mycket mer på vad vi stoppar i oss och vad vi klär oss i, säger hon.

Så istället för att en missfärgad hotellhand­duk eller ett lakan med ett hål i kasserades till trasor så blev de första plaggen en haklapp av frotté, ett badlakan med huva för mindre barn och en klänning av sänglakan.

Skapa ett högre värde

Bortsett från att Caroline anser att folk generellt är mer miljömedve­tna i dag så var det två tävlingar som gjorde att hon fick blodad tand. 2015 vann hon Stockholm stads innovation­stävling och under 2016 vann hon BarCamper, en innovation­stävling i Skåne.

– Att bli bedömd av proffs som tyckte något jag gjort övertygade mig om att jag måste göra det här.

– Det kallas ”upcycling” – att skapa något använt eller gammalt till ett högre värde och nu förlänger jag livet för textiliern­a. Man sparar en massa vatten, kemikalier och energi på att återanvänd­a material. Vår planet tål inte dagens konsumtion av nytt, nytt, nytt.

Vidare berättar hon att det tvätteri som hon samarbetar med vanligtvis kasserar cirka 1 200 ton textilier varje år – så något brist på arbetsmate­rial råder inte.

Framöver är planerna att företaget ska växa ytterligar­e och nu finns det även fokus på plagg för vuxna. Målet är också att produktion­en, som i dag utförs i Lettland och i Malmö, ska öka.

– Det här är något som kan finnas och göras över hela världen. Tvätterier och hotell finns överallt och det slängs hur mycket som helst. Man ger textiliern­a en andra chans.

Nu förlänger jag livet för textiliern­a. Man sparar en massa vatten, kemikalier och energi på att återanvänd­a material.

 ??  ?? Caroline von Post
Caroline von Post
 ??  ??
 ??  ?? ETT ANDRA LIV. I ett tidigare garage har Caroline von Post sin arbetsplat­s och samling nygjorda kläder och använda handdukar som hon ger en andra chans.
ETT ANDRA LIV. I ett tidigare garage har Caroline von Post sin arbetsplat­s och samling nygjorda kläder och använda handdukar som hon ger en andra chans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden