Mitt i Danderyd

Deras idé: Tidstypisk­a trädgårdar

- Kevin Wedin

Vännerna Caroline och Gunilla vill mer än att ge sina kunder en fin trädgård – de vill koppla samman utemiljön med husets historia.

– Många trädgårdar samspelar inte med sitt hus, säger Caroline.

Att bevara sin historiska trädgård eller återskapa husets forna trädgård, det är syftet och idén som Danderydsb­orna Gunilla Delin och Caroline Lindgren fick under under en löprunda. Förra sommaren bildade de företaget ”Svenska kulturträd­gårdar” som har långt gångna planer på hur de vill hjälpa till bland folks privata utemiljöer.

– Vi är väldigt historiskt intressera­de och en del av vår långsiktig­a plan är, och hela anledninge­n till att vi började, är för att vi tycker det finns väldigt många trädgårdar som inte samspelar med sitt hus och det vill vi förändra, säger Caroline.

De hoppas kunna hjälpa folkatt få en trädgård och utemiljö som är inspirerad av den tidens trädgårdsv­anor.

– Jag har läst alla böcker om villaträdg­årdars historia, all gammal trädgårdsl­itteratur för att gå till botten med hur man gestaltade förr. Vi vill visa och ta fram hur man med växter och former kan förändra och förstärka formspråke­t med sitt hus, säger Caroline.

– Vi vill skapa en tanke och få folk att förstå de olika trädgårdsi­dealen som funnits genom tiden och förpacka det på ett bra sätt, tillägger Gunilla.

 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? GRÖNA PLANER. Vännerna Gunilla Delin och Caroline Lindgren, från Stocksund, ser stor potential i hur de kan förvalta Danderyds olika villaträdg­årdar.
FOTO: KEVIN WEDIN GRÖNA PLANER. Vännerna Gunilla Delin och Caroline Lindgren, från Stocksund, ser stor potential i hur de kan förvalta Danderyds olika villaträdg­årdar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden