Mitt i Danderyd

Kamphund med hakkors i pälsen hittad på skolgård

- Andreas Jennische 073-600 69 20 andreas.jennische@direktpres­s.se

Mannen visade sig ha en hund med hakkors och solkors i pälsen.

Det var vid klockan 23.30 på valborgsmä­ssoafton som polisen fick ett larm om en man som ”uppträdde märkligt” inne på Sjöstadssk­olans skolgård.

– Det var ett gäng ungdomar som spelade fotboll där och någon ringde om en märklig man med hund som uppehöll sig där samtidigt. Enligt anmälaren kunde det vara ensamkomma­nde barn som spelade fotboll och kopplade ihop det med den där mannen, säger Johan Säfström, yttre befäl på Södermalms­polisen.

När patrullen kommer till platsen träffar de en 34-årig man med en hund i sällskap. På håll ser den ut som en mellanstor kamphund brukar göra, men när patrullen kommer närmare syns hatiska symboler i hudens päls.

– Hunden var infärgad med en svastika och ett solkors, säger Johan Säfström.

Var symbolerna målade på hunden?

– Patrullen uppfattade det som att det var gjort med hårfärgnin­gsmedel. Mannen hade inget bra svar till varför han hade gjort det. Han var full när han gjorde det sa han.

Både hakkors och solkors är nazistiska symboler och det är ett lagbrott att bära dem offentligt. I fallet med hunden anmäldes ägaren både för hets mot folkgrupp och för brott mot djurskydds­lagen. Hunden fotografer­ades.

Gjorde ni något för att ta bort svastikan och solkorset från pälsen?

– Nej. Förvisso hade vi kunnat färga om hela hunden eller raka den, men man måste ställa det i proportion till insatsen och det misstänkta brottet. Vi stannade vid att ta bilder, säger Johan Säfström.

Mannen är född 1982.

 ?? FOTO: DIREKTPRES­S / MOSTPHOTOS ?? MANNEN POLISANMÄL­DES. Hunden på bilden är en annan.
FOTO: DIREKTPRES­S / MOSTPHOTOS MANNEN POLISANMÄL­DES. Hunden på bilden är en annan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden