Mitt i Danderyd

Ica-butikens åtgärd: fem unga åt gången

Ica Myran i Mörby har haft så stora problem med tonårsgäng att de nu har ett tak för antal ungdomar som får vara i butiken samtidigt. BEGRÄNSAS. Max fem åt gången i butiken

- Hege Hellström hege.hellstrom@direktpres­s.se

Snatterier och allmänt stök. Ica Myran i Mörby har fått nog av klungorna med ungdomar som dyker upp under skolans raster. Nu sätter de ner foten.

Ungdomar har snattat, slängt saker på golvet och lagt kylvaror på ställen som inte är kalla. Ibland kommer det in gäng på 15-20 personer samtidigt, berättar Anders Eriksson, butiksägar­e på Ica Myran i Mörby.

– De är väldigt kaxiga och otrevliga, det här är inte roligt. Jag tycker faktiskt att det har blivit värre, den här jargongen. Jag vet inte vad föräldrarn­a gör med ungdomarna, säger Anders Eriksson medan han packar upp mineralvat­ten i hyllorna.

Max fem i taget

För att råda bot på ”gängbesöke­n” har han satt upp en lapp på entrédörra­rna där det står att max fem ungdomar i taget får vara i butiken, plus att de som inte handlar får vänta utanför.

– Jag har fått stå här två timmar om dagen för att se till att de följer vad som står på lappen. De som inte har gått in har stått i entrén, och det blir inte heller bra, berättar Anders Eriksson.

Att han satt gränsen vid fem beror på att han då kan följa ungdomarna genom butiken.

Anders Eriksson är medveten om att det handlar om kollektiv bestraffni­ng.

– Ja, de som sköter sig drabbas, men vad ska man Jag vet butiker som helt portförbju­dit ungdomar under skoldagen. Någon gång måste man sätta ner foten. göra? Jag vet butiker som helt portförbju­dit ungdomar under skoldagen. Någon gång måste man sätta ner foten.

Snattare grips

I vissa fall har snattare gripits på bar gärning. I andra fall är det butikens system som visar på snatteri. Det kan stå att det bör finnas nio Snickers i affären, men på hyllan ligger en ensam Snickers kvar.

– De tror att det är okej att sno en chokladbit, men det är inte okej, för sen blir det mer och mer.

Varje snatteri polisanmäl­s.

– Det är nog inte så roligt, att få prata med polisen och soc.

Anders Nilssons mamma Rosie Eriksson, 75 år, som också jobbar i butiken, säger att de hört att problemet är stort även i Mörby centrum. Hon tillägger också att det är många äldre som handlar i butiken, och att de lätt blir omkullspru­ngna om det är mycket folk.

– Jag är absolut inte rädd, men det blir rörigt när det är så många. Man märker när skolmaten inte faller ungdomarna på läppen.

– Ja, det är på tisdagar när det är fisk, då är det som mest.

”Enkelt att få med grejor”

Danderyds Nyheter stöter ihop med Emma och Anna, 14 år, utanför butiken.

– Jo, det är nog ganska vanligt att folk snattar, men det är inte alla som gör det, säger Emma.

– Men det brukar alltid vara fullt här på lunchen, då är det nog ganska enkelt att få med sig grejor, säger Anna.

För Anders Nilsson fortsätter arbetsdage­n med att packa upp dricka och fronta.

– Jag har att göra utan att behöva plocka efter dem och följa efter dem, säger han.

 ??  ?? PORTLAPP. Den här lappen sitter vid
PORTLAPP. Den här lappen sitter vid

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden