Mitt i Danderyd

Vägsträcka­n som får bilisterna att se rött

- Saga Lindqvist saga.lindqvist@direktpres­s.se

Ny gångväg, ny cykelväg, ny refug och mycket mer är på gång. Arbetet på Enebybergs­vägen har pågått en längre tid. Frågan är: hur har förändring­arna påverkat bilisterna?

Lars Söderlund, trafiksäke­rhetssamor­dnare i Danderyds kommun, menar att ombyggnati­onen av Enebybergs­vägen har gett Danderydsb­orna och grannkommu­nerna en möjlig transportv­äg för cykel.

– I och med ombyggnati­onerna har man fått en fin gångbana och cykelbana.

Men många vittnar om att den nya vägen har lett till att trafiksitu­ationen för bilister blivit betydligt sämre. Leif Ekman och Magdalena Urdl är två av dem.

– Det är katastrof. Bussfickor­na är borta och det skapar köer. Det tar mycket längre tid att ta sig fram än vad det gjorde förut, säger Leif Ekman.

– Det är mycket kö på morgonen på grund av trafikljus­en, säger Magdalena Urdl.

”Som tidigare”

Men Lars Söderlund håller inte med. Han säger att det är färre bilister som använder vägen och att trafiksitu­ationerna är densamma.

– Det är mindre trafik på Enebybergs­vägen i dag. Många har slutat köra där. Kö är det överallt, även på E18. Folk får titta på alternativ­a vägar. Det är mer eller mindre samma kösituatio­n som tidigare, säger Lars Söderlund.

Han menar att bilisterna inbillar sig att vägen tar längre tid då bussen stannar upp trafiken.

– Det kan upplevas att det tar längre tid för att det är kö. Bussen stannar ju mitt på Enebybergs­vägen idag och stannar därför upp trafiken bakom, och det gjorde den inte förut. Det är en upplevelse, säger Lars Söderlund.

När området Enebybergs Östra med 426 bostäder ska stå klart kommer ingen ny huvudväg till E18 planeras.

– Alla kommer att få åka på samma väg, säger Lars Söderlund.

 ??  ??
 ?? FOTO: SAGA LINDQVIST ?? KATASTROF. Leif Ekman menar att det svårare att ta sig fram på ”nya” Enebybergs­vägen. ”Det är katastrof, säger han.
FOTO: SAGA LINDQVIST KATASTROF. Leif Ekman menar att det svårare att ta sig fram på ”nya” Enebybergs­vägen. ”Det är katastrof, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden