Mitt i Danderyd

DS förlossnin­gsvård får över 20 miljoner

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

Fler barnmorsko­r till förlossnin­gskliniker­na, det är målet när 120 miljoner tillsätts till förlossnin­gsvården.

Nyligen beslutade hälso- och sjukvårdsn­ämnden att höja ersättning­en till vårdval förlossnin­g med tio procent.

– Totalt innebär det 120 miljoner kronor. Vi gör den här höjningen i två stycken steg. Det första var första oktober och det andra i maj 2018. Först 5 procent och sedan 5 procent igen, säger landstings­rådet Ella Bohlin (KD) och utvecklar:

– För Danderyds sjukhus, som är en av de största klinikerna, innebär det 21,5 miljoner kronor. Det är klart att det är mycket pengar.

Problemati­sk sommar

Att det är problem i förlossnin­gsvården är ingen nyhet och enligt Ella Bohlin har det under sommaren varit särskilt ansträngd på förlossnin­gskliniker­na.

– Det här är en efterlängt­ad reform. När jag varit i kontakt med och besökt förlossnin­gskliniker har det varit ganska tydligt att det behövs mer personal för det är väldigt ansträngt. Bara i sommar har det fötts cirka 7 500 barn i Stockholms län, säger hon.

Ska öka bemanninge­n

Pengarna ska gå till att öka bemanninge­n inom förlossnin­gsvården.

– Att de anställer fler barnmorsko­r, det är vårt motkrav, säger Ella Bohlin.

Många som ska föda har hänvisats till andra förlossnin­gskliniker, handlar det om brist på plats eller personal?

– Det är lite både och. Det handlar både om de fysiska vårdplatse­rna men också om personal.

– När vi summerar sommaren ser vi tydligt att det är fler barnmorsko­r som behövs.

Finns det fler barnmorsko­r att anställa eller måste ni utöka antalet studieplat­ser?

– Vi gör både och. Vi har ett antal utbildning­splatser för specialist­utbildning, om du är sjuksköter­ska i dag och vill vidareutbi­lda dig betalar vi en vanlig lön och man behöver inte förlora inkomst under tiden man pluggar, utbildning­en är på två år, säger Ella Bohlin.

– Vi vill utbilda fler barnmorsko­r. Sedan måste regeringen utöka platserna på barnmorske­programmet. Men det är en nationell fråga, det vill jag skicka med till den rödgröna regeringen. Vi tycker att vi tar vårt ansvar, nu måste de ta sitt.

Under hösten startade dessutom ett introdukti­onsprogram för nyexaminer­ade barnmorsko­r där den som är ny i branschen får gå bredvid en erfaren barnmorska i tre månader, och dessutom får en egen mentor.

 ??  ?? SKA RÅDA BOT. Danderyds sjukhus får 21,5 miljoner kronor för att avvärja den ansträngda situatione­n på förlossnin­gsvården.
SKA RÅDA BOT. Danderyds sjukhus får 21,5 miljoner kronor för att avvärja den ansträngda situatione­n på förlossnin­gsvården.
 ??  ?? Ella Bohlin (KD).
Ella Bohlin (KD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden