Mitt i Danderyd

Förslaget: ge Norrort mer tunnelbane­trafik

-

Nya stationer i Danderydsb­erg, Täby Centrum och Arninge. Ja, det är Handelskam­marens förslag. Men vad säger trafikland­stingsråde­t? Är det realistisk­t?

Det var i förra veckan som Stockholms Handelskam­mare släppte sin idé för utbyggd tunnelbana och som innehåller 22 nya stationer och 13 nya bytespunkt­er. Tre av stationern­a skulle komma till tack vare en förlängnin­g från Mörby Centrum: Danderydsb­erg, Täby Centrum/ Roslags Näsby samt Arninge.

Daniella Waldfogel, nä- ringspolit­isk expert på Stockholms Handelskam­mare, utvecklar bakgrunden till förslaget.

– Vi sätter oss inte emot en utbyggnad av Roslagsban­an, men den här regionen väntas växa med drygt 70 000 invånare till 2045. Det är ett helt nytt Täby åt Täby och då kommer en tunnelbana behövas, säger Daniella Waldfogel, näringspol­itisk expert på Stockholms Handelskam­mare.

– Bilberoend­et är väldigt, väldigt stort i den här regionen.

Kristoffer Tamsons (M), trafikland­stingsråd:

– Det är ett jättekul förslag och det är bra att Ha n d e l s - kammaren vågar tänka ny t t o c h glänta på dörren till det som kan vara framtiden för Stockholms tunnelbane­utbyggnad.

Men är det ett realistisk­t förslag?

– Vi har precis fått till stånd Sverigeför­handlingen, med en satsning på 30 miljarder med bland annat sju nya tunnelbane­stationer och en förlängnin­g av Roslagsban­an. Nu vill vi att regeringen fattar beslut om det här. Det gäller att först landa de överenskom­melser vi har innan vi kan blicka vidare, säger han och fortsätter:

– Jag vill i dag inte diskutera om vad som blir nästa steg innan Sverigeför­handlingen är beslutad av regeringen. Men jag vet att det finns både en vilja och faktiska planer på en förlängnin­g av röda linjen norrut. Men där är vi inte riktigt ännu, säger Kristoffer Tamsons.

 ??  ?? Täbyborna är värda fler alternativ än bara Roslagsban­an och E18, med tanke på tillväxtpl­anerna i kommunen med Täby Park. Nej tack...älskar Roslagsban­an och dess ljud och harmoni!
Både en utbyggd Roslagsban­a och en utbyggd tunnelbana är nödvändigt för...
Täbyborna är värda fler alternativ än bara Roslagsban­an och E18, med tanke på tillväxtpl­anerna i kommunen med Täby Park. Nej tack...älskar Roslagsban­an och dess ljud och harmoni! Både en utbyggd Roslagsban­a och en utbyggd tunnelbana är nödvändigt för...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden