Mitt i Danderyd

Gärdets tupp utvisas efter klagomål från grannarna

- Mimmi Epstein

Grannar på Östermalm fick nog av galandet på nätterna. Nu har tuppen som bott i Londonpark­en vid Gärdet tvingats flytta.

– Den är inte nackad, säger ägaren.

Det var 2015 som en boende vid Gärdet fick tillstånd att sätta upp ett hönshus och ha höns i Londonpark­en. Sedan vintern 2016 har det även funnits en tupp i huset och djuren har varit mycket uppskattad­e, bland annat av förskoleba­rn som leker i området.

Men alla är inte lika positiva.

Totalt har sju grannar skickat in klagomål till miljöförva­ltningen.

”Extremt stressande”

Bland annat skriver man att tuppen ”börjar gala vid 5-6”, att ”ljudet är extremt stressande” och att det påverkar sömnen.

– Jag kan självklart förstå att det är jobbigt att bli väckt men det är så tråkigt att det alltid är några få missnöjda personer som får sin vilja igenom. Det är mest tråkigt för barnen, säger hönsägaren som i augusti isolerade hönshuset. Men klagomålen kvarstod.

Hönsen får vara kvar men nu har tillstånde­t dragits in för tuppen, som numera bor i Nacka.

– Den är inte nackad! Det var nära att den skulle få stryka med men vi letade länge och hittade ett ställe, säger ägaren.

En som uppskattad­e tuppen är Östermalms­bon Ants Neo.

– Tuppars läten är ju ingenting jämfört med hur mycket bilar låter, säger han.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? GALET. Östermalms­bor tröttnade på tuppens ständiga läten i Londonpark­en. Nu har tuppen tvingats flytta från innerstan.
FOTO: JONAS CARLSSON GALET. Östermalms­bor tröttnade på tuppens ständiga läten i Londonpark­en. Nu har tuppen tvingats flytta från innerstan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden