Mitt i Danderyd

Omges av droger – och hatar det

För tre veckor sedan följde vi en ung vuxen och kokainbero­ende Danderydsb­o under en fest. Nu träffar vi ”Hanna”, vars vänner tar droger som andra röker cigaretter. – Det har blivit normalt i den kretsen jag umgås i.

- Saga Lindqvist saga.lindqvist@direktpres­s.se

När Hanna var arton år gammal såg hon det för första gången. En kompis till henne rökte cannabis. Hanna blev arg.

– Jag tycker inte knark är vettigt, jag tycker knappt att alkohol är vettigt men det är en så social dryck i samhället så det är ändå något jag kan acceptera. Men när det kommer till droger har jag alltid hatat det, säger hon när vi ses på en plats i Danderyd.

I början flydde hon undan drogerna, festerna, men med tiden har det normaliser­ats för henne; drogerna omger, finns överallt.

– När folk i min omgivning började hålla på med det då gick jag oftast därifrån. Jag flydde från festerna och tyckte att mina vänner var helt dumma i huvudet. Men ju mer folk omkring en börjar använda det desto mer vänjer man sig. Det bli liksom socialt acceptabel­t i den kretsen som man är i. Vilket är väldigt illa, men sant.

Väljer vännerna

Själv avskyr hon det. Men om det står mellan hennes vänner och att slippa se det så väljer hon sina vänner.

– Visserlige­n har jag ett val. Men jag vill såklart vara med mina vänner och har lärt mig att se förbi deras användning av narkotika. Om jag vill vara med dem är det bara att finna sig i det.

När vännerna blir påverkade av narkotika upplever hon att de blir tråkiga.

– När de blir höga blir de svåra att kommunicer­a med. De är mycket roligare när de bara är fulla. De blir liksom inne i sig själva när de tar droger. Så jag fattar inte varför drogen E kallas partydrog, för de som tar det är fan tråkigaste på festen.

Ser ingen poäng

Rädslan hon har för droger är påtaglig. Och efter att ha sett kompisar som hamnar snett så ser hon ingen poäng med bruket.

– Jag har inget som helst behov av att prova droger. Jag har haft kompisar som fått riktiga snedtändni­ngar där de tro att de ska dö. Asså de tror verkligen att de ska dö. En vän har lagt sig på golvet och ba: ”nu dör jag, nu dör jag.” Men sen ser man ju ute i samhället också, den negativa konsekvens­en av droger, det är bara att åka till Plattan.

Många mår dåligt

Hennes vänner tar droger för att de vill nå bruset och hon tror att det beror på att unga vuxna överlag mår dåligt.

– Jag tror att åldern mellan 20- 30 så är man väldigt olycklig och väldigt osäker. Och att få ruset får nog dem att känna sig tillfreds.

Hon berättar om hur hon sett unga människor som provat droger första gången.

– Asså oftast är personen redan påverkad av alkohol. Och den personen som bjuder säger liksom att det är ingen fara, alla här har tagit och så vidare. Personen berättar inte om de negativa effekterna. Till exempel att om man är ledsen så kan man bli ännu mer ledsen och så.

Och hon menar att Danderyd är full av unga vuxna som nyttjar droger. Det är normaliser­at, enligt Hanna.

– Det är liksom inga konstighet­er att prata om narkotika med folk i Danderyd. Alltså, man kan vara bekant till och med. Det är ett socialt samtalsämn­e som inte direkt ifrågasätt­s. Alla fattar och många har provat. Att knarka är som att röka.

Det är ett socialt samtalsämn­e som inte direkt ifrågasätt­s. Alla fattar och många har provat. Att knarka är som att röka.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden