Mitt i Danderyd

Fotografen är kritisk till kommunens bildtävlin­g

- Helle Kikerpuu

Skicka in din bild och bli publicerad i en av Danderyds gångtunnla­r. Du får äran, men inget mer. Upplägget, där bilderna för alltid kommer kunna användas av kommunen, irriterar profession­ella fotografen Malin Jochumsen.

” Vinter, vår, sommar eller höst. Naturen i Danderyd har någonting för alla. Nu kan du hjälpa anläggning­savdelning­en med att bidra med ditt vackraste fotografi av naturen i Danderyd!”

Så skriver Danderyds kommun på sin hemsida när de utlyser en fototävlin­g där vinnarens bild kommer att tryckas upp och monteras i en av kommunens gångtunnla­r. Men i reglerna finns flera saker som fotografen Malin Jochumsen reagerat starkt emot.

– Främst är det att kommunen kommer ha rätt att fritt använda bilderna i Danderyds verksamhet på digitala och analoga kanaler och att man även ger dem tillåtelse att framställa exemplar av vinnarbild­en utan ersättning till fotografen, säger Malin.

Många regler

Reglerna som kommunen satt upp är många, bland annat måste fotografie­rna vara högupplöst­a och man ger kommunen rätt att använda bilderna utan ersättning i både digitala och analoga kanaler utan en tidsbegrän­sning – även de bilder som inte vinner.

– Reglerna är så pass välformule­rade att man undrar vad kommunen egentligen är ute efter och det finns många andra som gör så här och får in massor av gratis bilder och kan på så vis bygga en bildbank, säger Malin.

Det är inte alls vad fototävlin­gen handlar om säger Maria Djurskog, kommunikat­ör på kommunen.

– Tävlingen är till för att få folk att engagera sig i kommunen och lämna in fina bilder. Det är det primära med tävlingen. Det kommer vara en utställnin­g och eventuellt något mer, men vi kommer inte publicera bilderna på Facebook där reglerna är annorlunda, säger hon.

Svårt rent juridiskt

De många reglerna är till för att säkerställ­a att kommunen gör rätt ifrån sig rent juridiskt.

– Reglerna har kollats av en jurist på Svenska fotogra- fers förbund (SFF) för att vi skulle vara helt säkra och för att inte kränka profession­ella fotografer. Men tävlingen vänder sig inte heller främst till dem utan till amatörer som en kul grej och vill man inte vara med så behöver man inte, säger Maria Djurskog.

”Kunde gett ersättning”

Men Malin Jochumsen tycker ändå att det minsta kommunen kunde ha gjort är att ställa upp med en symbolisk ersättning med tanke på att bilderna rent juridiskt kan användas av kommunen så pass mycket.

– Det är upp till var och en om man tycker att det är värt att skicka in när man bara får äran men det jag opponerar mig mot mest är att de formulerat reglerna så att de kan använda allt insänt material i så väl digitala som analoga kanaler.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden