Mitt i Danderyd

Här lär sig de äldre att överlista tjuven

- Sophie Bordenave Lindborg norrort@direktpres­s.se

Under tre lektioner lär sig pensionäre­rna i Danderyd om brott mot äldre. Syftet är att göra dem medvetna om farorna.

– Ofta är de inte medvetna, säger Harry Danielsson, cirkelleda­re.

Tillsamman­s med Åke Werner håller ledaren Harry Danielsson i studiecirk­eln ”brott mot äldre” på Träffpunkt Enebyberg. Under lektionen som vi är med på går de igenom hur man synar bluffen.

– Vi går igenom tre olika miljöer: hemma, offentliga och tele. Det är viktigt att de lär sig att tänka sig för och vara försiktiga, säger Harry Danielsson.

Informatio­nsmaterial­et är bland annat framtaget av polisen och brottsoffe­rjouren.

Lurar sig in

Det vanligaste är att någon ringer på dörren och till exempel lånar telefonen eller tittar på köksavlopp­en. Deltagaren Katarina Sundfeldt har varit på alla lektioner, och hittills känner hon igen det mesta som sagts.

– Jag ville veta om det var något nytt som jag inte redan kände till. Det mesta som har sagts hittills har jag hört på tv, men det ska bli spännande om de säger något nytt, säger hon.

Katarina Sundfeldt, som deltagit i seniorverk­samheten i Enebyberg ända sedan 1990-talet, är lugn.

– Jag är alltid noggrann av mig, säger hon. Men jag är inte rädd av mig. Det går inte att gå omkring och vara rädd hela tiden, säger hon.

Gott sällskap

Zsofia Fekete, 68 år har sökt sig till seniorverk­samhet sedan början av 00-talet. Hon deltar inte i dagens kurs utan är framför allt här för sällskapet.

– Jag kommer hit för den fina gemenskape­n. Vi sitter och pratar, vi kan prata om allt, men just nu blir det mycket prat om brott mot äldre, säger hon.

Träffpunkt Enebyberg är en öppen verksamhet för seniorer där alla som bor i Danderyds kommun är välkomna. Måndag till fredag har de olika aktivitete­r och förutom kursen ”brott mot äldre” lär de sig bland annat att använda Ipads.

 ?? FOTO: SOPHIE BORDENAVE LINDBORG ?? UPPSEENDEV­ÄCKANDE. Åke Werner påminner om vad äldre Danderydsb­or bör se upp med.
FOTO: SOPHIE BORDENAVE LINDBORG UPPSEENDEV­ÄCKANDE. Åke Werner påminner om vad äldre Danderydsb­or bör se upp med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden