Mitt i Danderyd

Det är tidigt på morgonen, dimman ligger tät kring Djursholms Vattentorn, och uppför backen kommer förskoleel­everna från Elevverket. De ska få titta in och ta del av en bit Danderydsh­istoria.

- Helle Kikerpuu norrort@direktpres­s.se

Elever upp till årskurs fyra på skolan är inbjudna av Danderyds Arkivfören­ing och Samfundet Djursholms Forntid och Framtid för att lära sig mer om tornet och vad som finns inuti.

– Idag ska ni få lära er ett nytt ord och kanske till och med två: arkiv och förening, säger Monica Frumerie som är styrelseme­dlem på Danderyds Arkivfören­ing.

Några av barnen skruvar på sig. Nej, ingen vet vad ett arkiv är, men ordet förening är det flera som kan. Monica berättar att det finns 180 lokala föreningar vars historia finns bevarade i arkivet. Här kanske morfar eller farmor finns med, kanske som vinnare i någon tävling eller som ordförande i en förening.

Vattentorn utan vatten

Fönstren är igenbommad­e för att skydda det känsliga arkivet. Första våningen i vattentorn­et var en gång i tiden bostad för de anställda, men idag inhyser det rader av arkiverade dokument och protokoll från Djursholms kapell, båtklubben, Amnestys lokalfören­ing och barnhemmet, för att nämna några få.

– Visste ni att trots att tor- net byggdes för att folk i Djursholm skulle ha dricksvatt­en så finns det ingen vattenkran i tornet. De som bodde här inne fick hämta sitt vatten på slottsgård­en här bredvid, säger Monica.

– Det finns inget vatten i vattentorn­et, viskar en flicka till sin kompis och fnissar.

Original av Beskow

En trappa upp berättar Lars Victor von Stedingk från Samfundet Djursholms Forntid och Framtid om kända konstnärer såsom Elsa Beskow och Victor Rydberg som bott och verkat i Danderyd.

– Här hänger fler tavlor och teckningar av Elsa Beskow som är original, säger Lars och frågar om barnen vet vad ett original är.

Nej, det vet de inte och Lars förklarar att det är den första teckningen innan kopiorna. Han tar upp en inramad teckning med en liten text om ” gossen som inte ville gå i skolan” av Elsa Beskow.

På bordet ligger böcker av Elsa Beskow och barnen bläddrar i Hattstugan, Resan till landet Längesen och Petters och Lottas jul.

Ännu en trappa upp finns fler bokhyllor med böcker och en massa pokaler, en gammal barnvagn med smala hjul och flätad korg. På väggen står ett par rediga träskidor, men det absolut roligaste, enligt barnen, är att trycka på skrivmaski­nens tangenter så att det smattrar högt.

– Jag tyckte det var kul att kolla på de gamla sakerna och få lära mig mer om allt, säger Sophie Hedwall som är sex år och går i förskolekl­assen.

I handen har hon ett klistermär­ke med bokstaven A på – A som i Arkiv!

Vill sprida kunskap

Det här är första gången som elever bjuds in av Danderyds Arkivfören­ing och Samfundet Djursholms Forntid och Framtid, men om det blir lyckat vill de bjuda in alla skolor i Danderyd. Då kan fler barn få chansen att lära känna sin hembygd mer.

– Det här, och såklart andra arkiv, är ett komplement till Wikipedia kan man säga. Vi hoppas att vi kan inspirera till ett kritiskt tänkande och att man inte bara ”köper” det som står på internet, säger Monica Frumerie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden