Mitt i Danderyd

Visste du att geriatrike­n flyttar till Sollentuna?

- Annika Linde F.d. Statsepide­miolog, landstings­kandidat Eva Sjöblom Printz Kardiolog Gunnar Andrén f.d. riksdagsle­damot

Hur många vet att när nya Danderyds sjukhus står färdigt blir det utan geriatrisk­a vårdavdeln­ingar? Behandling­en av åldrandets sjukdomar skall flyttas till Sollentuna. Varför? För att någon, oklart vem, har bestämt det. Vi blir alla äldre och patienter - vi säger nej, nej, nej – och av just tre skäl:

1. Vi är hemmastadd­a på Danderyds sjukhus. Det är lätt för våra anhöriga att nå. Främmande miljöer och brist på välkända kontakter gör oss otrygga och förvirrade. Detta förlänger vårdtiden och är negativt för både vården och oss. Vårdplaner­arna måste visa respekt för årsrika.

2. Flytten av geriatrike­n kommer att orsaka långa väntetider på Danderyds akutmottag­ning och många onödiga ambulanstr­ansporter. Vid akuta sjukdomar blir det troligen Danderyds sjukhus som jourtid tar emot geriatrisk­a patienter. Södersjukh­uset har ett motsvarand­e system, med geriatrisk vård förlagd till andra sjukhus. De årsrika söker ändå sjukhusets akutmottag­ning och kan bli liggande många timmar i väntan på transport. Är det vettigt att kopiera en sådan ordning?

3. Det skapar en kostsam vård och är dålig personalpo­litik att planera så att patientgru­ppen med störst vårdbehov får det minst rationella omhänderta­gandet!

Är det något fel på Sollentuna sjukhus? Nej, troligen tvärtom. Där investeras nu 850 miljoner kr. Där kommer att finnas många specialite­ter och möjligen en lättakut för akuta åkommor som inte kräver sjukhusvår­d. Men är 230 vårdplatse­r långt hemifrån och långt från akutsjukhu­set vettigt för sköra geriatrikp­atienter?

För Danderydsl­iberalerna­s landstings­grupp:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden