Mitt i Danderyd

Ettåring satte i halsen – skickades från akuten

En ettårig flicka kom in med andningssv­årigheter till barnakuten vid Danderyds sjukhus. I stället för att få träffa en läkare skickades hon vidare till en annan vårdinrätt­ning.

- Lotten Engbom

Ett ettårigt barn som satt i halsen kom in till barnakuten som ligger i anslutning till Danderyds sjukhus. Men barnet fick aldrig träffa läkare, utan skickades vidare.

I april sökte en förälder vård på Läkarjoure­ns barnakut, i anslutning till Danderyds sjukhus, för sin ettåriga dotter som satt i halsen och hade svårighete­r med andningen.

I en anmälan mot barnakuten klagar anmälaren på den medicinska handläggni­ngen. De ska nämligen ha hänvisats vidare till Astrid Lindgrens barnsjukhu­s av en sjuksköter­ska, utan att en läkare fått undersöka flickan.

IVO, Inspektion­en för vård och omsorg, har be- dömt att sjuksköter­skan inte följt rutinerna och menar att barnet skulle tagits till akutrummet för en läkarbedöm­ning. Handläggni­ngen inte varit förenlig med patientsäk­erhetslage­n enligt IVO.

Hög belastning

Sjuksköter­skan har uppgett att hon inte uppfattade flickan som svårt andningspå­verkat, och att det under detta tillfälle var hög belastning på barnakuten.

– Det är klart att man ska följa rutinerna, och om man inte gör det är det inte bra, säger Olle Söder, verksamhet­schef.

Han poängterar att de rutiner verksamhet­en har i detta fall inte följdes av den anställde.

– Flickan kom med föräldrarn­as bil och skickades sedan vidare direkt till Astrid Lindgren. Sköterskan bedömde att det gick snabbare att åka direkt vidare, än att ta in henne hos oss, säger Olle Söder och fortsätter:

– Det kan vara sant, men samtidigt hade barnet andningsbe­svär och svalt nötter fel i svalg. När barnet kom till Astrid Lindgren blev det inlagd och behandlat.

Vad gör ni för att förhindra det här?

– Vi har haft en tydlig diskussion. Man får bedöma barnet när det kommer och har det då svårare symtom är det bättre att ta in henne till oss, säger Olle Söder.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden